DIGITALNE INFRASTRUKTURE

Zbog nove 5G mreže dolazi brži internet

"Huawei" procjenjuje da će sa današnjih 10.000 lokalnih 5G mreža njihov broj do 2030. godine povećati na čak milion

Nova 5G mreža. "Huawei"

N. A.

7.3.2023

Do kraja 2022. godine 5G mrežu koristilo je više od milijardu ljudi širom svijeta. Iako je prelazak sa 4G na 5G tehnologiju u mnogim zemljama još uvijek u toku, mobilna industrija već uveliko sprema 5.5G, koji će biti do 10 puta brži, sa do 10 puta većim opsegom konekcija i isto toliko puta održiviji po pitanju CO2 emisije.

"Huawei" od jula 2022. godine radi na planiranju i implementaciji 5.5G mreža, koje su međukorak do 6G, a čija su najvažnija riješenja predstavljena tokom MWC 2023, najvećeg sajma mobilne telefonije na svijetu, koji je nedavno održan u Barseloni.

Mreže nove generacije

Praveći presjek stanja u okviru globalne 5G dostupnosti, istraživanje kompanije "Ookla" otkriva da je "Huawei" odigrao izuzetno važnu ulogu u izgradnji 5G mreža u Top 10 najvažnijih gradova na svijetu. U ovim gradovima mreže koje je kineska kompanija konstruisala dobile su ocjenu kao mreže sa najboljim korisničkim iskustvom i one će prve imati priliku da unaprijede svoja riješenja novim.

Tokom "MWC-a", "Huawei" se sastao sa najvećim operatorima, partnerima iz industrije i ključnim liderima iz cijelog svijeta, kako bi razgovarali o "GUIDE to the Intelligent World" inicijativi. Ova izuzetno važna tema poslužiti će kao postavljanje temelja za 5.5G mreže i nadogradnju postojećeg 5G ekosistema.

Zanimljivo, ali postoji baš pet najvažnijih 5.5G prednosti, i to: 10 Gbps standard, potpuna interkonekcija, integrisana komunikacija i detekcija, L4 mreže za autonomnu vožnju i zeleni IKT.

Mreže nove generacije donijeti će veću vrijednost svima i omogućiti će kreiranje prave, otvorene digitalne ekonomije, objasnio je Ričard Liu, predsjednik "Cloud Core Network" sektora kompanije "Huawei".

"Huawei" sajam. "Huawei"

- Kontinuirano i snažno ulaganje u "IKT" infrastrukturu direktno podstiče rast digitalne ekonomije. Izveštaji trećih strana jasno pokazuju da će, kako se nove mreže razvijaju iz jedne generacije u drugu, ovaj efekat biti dodatno pojačan za 15 posto. Gledajući u budućnost, vjerujemo da poslovni plan "GUIDE-a", koji kombinuje 5G i 5.5G, otkriva kako će evolucija "IKT" napredovati i donijeti veću vrijednost. Zajedno sa našim klijentima i partnerima, nastaviti ćemo sa inovacijama, gradimo inteligentnu povezanost i redefinišemo računarstvo - rekao je Liu.

Bolja mreža

Tehnološke inovacije u eri 5.5G mreže donijeti će operatorima, korisnicima i preduzećima desetostruko povećanje performansi mreže u odnosu na 5G, i to:

- 10 puta veće brzine: Korisnicima mobilnih i kućnih širokopojasnih usluga brzine će se povećati sa jednog Gbit/s na 10 Gbit/s

- 10 puta više veza istovremeno: Pasivna IoT tehnologija (Internet of Things) omogućava povećanje broja povezanih stvari sa 10 milijardi na 100 milijardi

- 10 puta bolja preciznost: Doći će do desetostrukog poboljšanja što se tiče kašnjenja (latencije), tačnosti pozicioniranja i pouzdanosti mreže

- 10 puta veća energetska efikasnost: Emisija CO2 po terabajtu podataka prenijetih na mobilnoj mreži smanjiće se čak 10 puta

- 10 puta inteligentnije: Mreže za autonomnu vožnju (ADN) biti će nadograđene sa nivoa tri na nivo četiri autonomije, sa 10 puta efikasnijim mrežnim O&M.

Nove mreže koristiti ćemo za pristup "Metaverzumu" i drugim virtuelnim sistemima, a neke od stvari koje će nam postati svakodnevica su 3D online šoping centri, 24K VR gejming, gledanje videa u 3D okruženju bez dodatnih naočala, dok će zajednička karakteristika svih biti da ćemo moći da "uronimo" u digitalni svijet kao nikad ranije.

Kao što je to uradio 5G, i 5.5G na sličan način dovesti će do još veće digitalizacije svih sfera industrije. Privatne tj. lokalne mreže nove generacije postati će sasvim uobičajene i omogućiti će povećanje obima povezanih aplikacija do 10 puta.

"Huawei" procjenjuje da će sa današnjih 10.000 lokalnih 5G mreža njihov broj do 2030. godine povećati na čak milion. Optička veza će, također, nakon domova i korporacija pronaći svoj priključak i u industrijskim postrojenjima ili industrijskoj opremi i tako dodatno ubrzati digitalizaciju proizvodnih linija i industrije uopšte.

Aplikacije za preduzeća zasnovane na oblaku (Cloud) i multi-Cloud riješenja postati će brzo novi trend svuda u svijetu.

Koristeći sve prednosti 5.5G mreže, kao i dodatnih "Huawei" riješenja i servisa koja smo upravo pomenuli, operator "Zain KSA" iz Saudijske Arabije gradi prvu "5.5G City" mobilnu mrežu, konstruisanu po svim standardima nove digitalne infrastrukture.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.