POTVRDIO TELEKOM

Podgorica postala prvi 5G grad u Crnoj Gori

5G je dostupan svim korisnicima, bez obzira na paket koji koriste, ukoliko imaju odgovarajući uređaj i nalaze se u području pokrivenim signalom

U Podgorici je dostupna 5G mreža. Arhiva

H. J. I.

19.7.2022

Podgorica je ovog mjeseca postala prvi 5G grad u Crnoj Gori – korisnicima Crnogorskog Telekoma mreža posljednje generacije dostupna je u cijelom urbanom dijelu grada, čime je Telekom postao prvi operator u Crnoj Gori koji je 5G mrežu učinio dostupnom korisnicima u cijelom jednom gradu.

5G je dostupan svim korisnicima, bez obzira na paket koji koriste, ukoliko imaju odgovarajući uređaj i nalaze se u području pokrivenim signalom, a spisak lokacija i uređaja mogu provjeriti na stranici https://telekom.me/5g.

Crnogorski Telekom je u martu ove godine bio prvi operator koji je pustio u komercijalni rad 5G mrežu na četiri lokacije u Podgorici, a oborili su i rekord kada su prvi u Crnoj Gori izmjerili gigabitne brzine u svojoj 5G mreži, kada su u aprilu u podgoričkom tržnom centru Delta City pustili u testni rad 5G mrežu na visokim frekvencijama, kako bi korisnicima demonstrirali puni kapacitet 5G mreže.


Mreža posljednje generacije

Iz Telekoma ističu da su u svega tri mjeseca ispunili obećanje koje su dali na lansiranju komercijalne 5G mreže – da će u kratkom roku realizovati prvi u nizu ciljeva, a to je potpuna pokrivenost glavnog grada mrežom posljednje generacije.

- Podgorica je bila prvi grad u Crnoj Gori u kojem smo lansirali 5G mrežu, a sada je, kako smo i najavili, prva opština u kojoj je naša 5G mreža dostupna korisnicima u svim djelovima grada. Krenuli smo iz Bloka 5, Tološa, Dalmatinske i Elastika, a sada imamo bazne stanice na oko 20 lokacija i pokrivamo cijelu urbanu cjelinu.

Osim toga, broj uređaja koji podržavaju 5G mrežu i koji se mogu kupiti u našim poslovnicama i web shopu značajno je proširen, i sada su u ponudi brojni uređaji našeg strateškog partnera na ovom projektu, kompanije Samsung - kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Puštanjem u rad 5G mreže u Podgorici, Telekom nastavlja sa povećanjem kapaciteta mreže i smanjenjem latencije, i na taj način priprema mrežu za fantastične 5G brzine u narednim fazama, a punu snagu 5G mreža će, po riječima Udovičića, pokazati nakon aukcije odgovarajućeg radio-frekvencijskog spektra.


Jedna bazna stanica, dvije mreže

Telekom 5G mreža u zoni pokrivenoj signalom već je dostupna korisnicima uređaja Samsung, koji je strateški partner Telekoma na ovom projektu, zatim i korisnicima Xiaomi 5G uređaja, kao i korisnicima 5G uređaja proizvođaca koji imaju tzv. "open software". Da li njihov telefon podržava 5G mrežu, korisnici mogu provjeriti u podešavanjima u mrežnom režimu.

Napredna tehnologija koju je Telekom implementirao u partnerstvu sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla, tzv. DSS tehnologija, omogućava dinamičku upotrebu aktuelnih radio frekvencija. 

To u praksi znači da ako se korisnici sa uređajem koji podržava 5G tehnologiju nalaze u radijusu pokrivenom 5G signalom, surfovat će po 5G standardima. Ako se na istoj lokaciji nalaze sa uređajem koji podržava 4G, imaju na raspolaganju kapacitete 4G mreže. Ukratko: jedna bazna stanica, dvije mreže.

Više o Telekom 5G mreži dostupno je na stranici https://telekom.me/5g.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.