NOVITETI

Amazon kreira vlastiti web pretraživač

Glavni cilj će biti nadmetanje i preuzimanje tržišnog udjela od popularnog pretraživača Google Chrome

Amazon. Twitter

A. K.

21.3.2023

Amazon želi korisnicima ponuditi potpuno novi i drugačiji (naravno vlastiti) web pretraživač . I ovo nije samo ideja ili glasina, već kompanija zaista radi na web pretraživaču.

Glavni cilj će biti nadmetanje i preuzimanje tržišnog udjela od popularnog pretraživača Google Chrome. Kako se ispostavilo, sve je počelo anketom koju su zaposleni morali da popune.

Sve počelo anketom

U okviru njega zaposleni su zamoljeni da se izjasne o temi: "šta bi doprinijelo stvaranju inovacija unutar kompanije"? Ovo se može tumačiti na dva načina.

Prvi bi bio onaj koji kaže da kompanija ima plan da radi na poboljšanjima i inovacijama u svojim redovima, dok bi drugi rekao da kompanija ima plan da tržištu ponudi nešto novo.

I čini se da je ovaj "drugi plan" zaista ono čemu Amazon ide. Nedugo nakon toga, kompanija je ponudila sličnu anketu svojim korisnicima, sa sličnim pitanjima i izražavanjem vlastitog mišljenja.

Pokušaj iz 2011.

Ne smijemo zaboraviti kada je kompanija još 2011. godine pokušala izbaciti web pretraživač na tržište i u tome je uspjela. Tada je to bio "Silk", koji je zaista bio web pretraživač, ali s donekle ograničenim karakteristikama i više je bio kao "dodatak" nekim drugim rješenjima iz Amazona .

Ali čini se da je Amazon naučio iz svojih grešaka i da je sada potpuno spreman ponuditi tržištu potpuno novo iskustvo korištenja web pretraživača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.