INOVACIJE

Gramofon potpuno skriven od pogleda

Sam crni točak je stvar ljepote, ručno rađen od visokokvalitetnih crnih materijala i brušenog metala

Gramofon - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Z. K.

8.4.2023

Ovaj zanimljivi gramofon se vješto skriva kako biste maksimalno uživali u svojim omiljenim pločama. Vinil i gramofoni su, nekim čudom, ponovo postali aktuelni, što svima nama daje priliku da se ponovo prisjetimo jedinstvenog kvaliteta ovog analognog medija. U početku, većina proizvoda je pokušavala da vjerno rekonstruira iskustvo, idući tako daleko da modeliraju gramofone prema starinskoj estetici.

Poseban šarm

Gramofon Black Wheel proizvođača Miniot, naprimjer, izgleda tako da zapravo stičete utisak da i ne postoji - potpuno je skriven od pogleda da bi se akcent stavio na vaš vinil i muziku koju trenutno slušate.

Većina gramofona su pravougaone kutije, uglavnom zato što je to najpogodniji oblik za smještaj silne elektronike, posebno velikih dijelova iz prošlih decenija. Oni zauzimaju nepotreban prostor i ograničavaju načine na koje možete postaviti mašinu na ekran. Na sreću, današnji komadi su mnogo manji, i sve ih možete smjestiti u nešto veličine samog zapisa. U stvari, možete ih uklopiti u oblik koji je skoro isti kao i vinil.

Black Wheel radi upravo to i skriva svu elektroniku i mehaničke dijelove ispod zapisa. Oni se nalaze unutar tankog kružnog tijela koje potpuno nestaje kada stavite ploču. Ova iluzija je efikasnija ako točak postavite uspravno, ali i dalje ima ovaj poseban minimalistički šarm čak i ako ga položite horizontalno.

Kontrolni sistem

Pored neobičnog dizajna, Wheel također ima prilično jedinstven kontrolni sistem koji je također dizajniran da se osjeti, ali jedva da se vidi. Taktilna klizna traka nudi sve kontrole koje su vam potrebne u jednom fizičkom interfejsu, omogućavajući vam da pomjerate ili gurate dijelove skrivenog točka da biste izabrali numere ili promijenili jačinu zvuka.

Sam crni točak je stvar ljepote, ručno rađen od visokokvalitetnih crnih materijala i brušenog metala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.