ZBOG ZLOUPOTREBA

Samsung zabranio dijelu zaposlenih upotrebu ChatGPT-a

Platforma ChatGPT, koju je dizajnirala kalifornijska startup kompanija OpenAI, pojavila se u novembru

Samsung Electronics: Zabranio uposlenicima korištenje ChatGPT-a: Moguće zloupotrebe. AP Photo / Ahn Young-joon, File

S. S.

2.5.2023

Kompanija Samsung Electronics saopćila je da je nekim svojim zaposlenicima zabranila upotrebu alata vještačke inteligencije kao što je ChatGPT, nakon što su prijavljeni interni slučajevi zloupotrebe te tehnologije.

Velike kompanije, među kojima Goldman sax, posljednjih mjeseci su zabranili ili ograničili korištenje platformi s vještačkom inteligencijom.

Platforma ChatGPT, koju je dizajnirala kalifornijska startup kompanija OpenAI, pojavila se u novembru i brzo je postala popularna jer ima sposobnost da jasno odgovori na teška pitanja. Samsungova zabrana se odnosi na zaposlene u odjeljenju za mobilne uređaje i kućne aparate, rekao je neimenovani predstavnik Samsunga za AFP.

U internom dokumentu u čiji je uvid imao France press, navodi se da Samsung radi na pronalaženju načina za korištenje usluga vještačke inteligencije u "sigurnom okruženju za zaposlene kako bi se poboljšala radna efikasnost“.

- Dok te nove mjere ne budu spremne, privremeno zabranjujemo korišctenje usluga vještačke inteligencije na računarima u vlasništvu kompanije - dodaje se u dokumentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.