ISTRAŽIVANJA

Vještačka inteligencija precizno identificira kancerogene izrasline, evo i kako

U planu testiranje tehnologije na pacijentima s velikim plućnim čvorovima

Utvrđeno je da AI model precizno uočava rak pluća bolje od drugih metoda. Yahoo

Z. K.

8.5.2023

Naučnici su osmislili novi model vještačke inteligencije (AI) koji može precizno da identificira kancer, što bi moglo da ubrza dijagnozu bolesti i liječenje pacijenata.

Rana faza

Model, koji su osmislili stručnjaci iz fondacije Rojal Marsden NHS, Instituta za istraživanje raka u Londonu i Imperijal koledža, može da identificira da li su abnormalne izrasline na snimku CT skenera kancerogene. Kako se navodi, algoritam je efikasniji od trenutnih metoda.

- U budućnosti se nadamo da će to dovesti do ranog otkrivanja i potencijalno učiniti liječenje raka uspješnijim tako što će istaći visokorizične pacijente - rekao je Bendžamin Hanter iz fondacije Rojal Marsden.

On je naveo da početni rezultati pokazuju da novi AI model identificira kancerogene čvoriće na plućima, kao i da je u planu testiranje tehnologije na pacijentima s velikim plućnim čvorovima. Istraživački tim je istakao da je studija još u ranoj fazi i da će biti potrebno više testiranja prije nego što novi AI model bude mogao da se uvede u zdravstvene sisteme.

Međutim, kako navode, njegove potencijalne koristi su jasne.

Pomjeranje granica

- Kroz ovaj rad, nadamo se da ćemo pomjeriti granice, kako bismo ubrzali proces otkrivanja bolesti, koristeći inovativne tehnologije kao što je vještačka inteligencija - rekao je Ričard Li, koji je učestvovao u istraživanju.

Rak je vodeći uzrok smrti širom svijeta i od te bolesti na godišnjem nivou umire blizu 10 miliona ljudi, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U mnogim slučajevima, međutim, bolest je moguće izliječiti ukoliko se rano otkrije i brzo liječi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.