OPENAI

ChatGPT aplikacija dostupna za uređaje s Androidom

Kompanija OpenAI je ispunila obećanje te je lansirala ChatGPT aplikaciju za Android

Lansirana ChatGPT aplikacija za Android.. OpenAl

M. Z.

26.7.2023

Baš kao što je slučaju s verzijom za iOS, aplikacija nudi mogućnost korisniku da "razgovara" s umjetnom inteligencijom te da dobije odgovore. Korisnik može koristiti glasovne upite koristeći sistem prepoznavanja glasa, sinhronizirati historiju chata na svim uređajima i eksportirati podatke.

Dostupan softver

Pretplatnici usluge ChatGPT Plus mogu birati između standardnog GPT-3.5 i GPT-4 jezičkog modela, a bez obzira na izbor, potrebno je imati barem Android 6.0 kako bi se aplikacija mogla koristiti.

Aplikacija bi trebala učiniti ChatGPT pristupačnijim, posebno u zemljama gdje dominira Android i gdje su kompjuteri rjeđi. Softver je dostupan korisnicima iPhonea od maja, nakon čega je dobio i podršku za iPad.

Kao i kod Bing Chata baziranog na GPT-u, Barda i drugih AI sistema, korisnik se ne treba u potpunosti osloniti na rezultate. Tehnologija je sklona "halucinacijama" koje mogu dovesti do lažnih tvrdnji, loše kontekstualne logike i drugih rezultata koji nisu pouzdani. ChatGPT je ponekad korisniji kao početna tačka za zadatak od dobivanja konačnih odgovora te može pomoći u kreativnim obavezama gdje tačnost nije toliko bitna.

OpenAI je pomogao u popularizaciji generativne umjetne inteligencije kroz alate kao što je ChatGPT, ali je izazvao i otpor industrije te privukao političku pažnju. Stručnjaci su zabrinuti da bi tehnologije poput ove mogle preuzeti kontrolu i promovirati dezinformacije, a sam OpenAI se nada da će ublažiti rizike inteligentne AI tehnologije.

Umjetna inteligencija

Američki glumci su u štrajku dijelom i zbog zabrinutosti da bi studiji mogli koristiti umjetnu inteligenciju kako bi im smanjili plate. Političari zahtijevaju odgovoran razvoj i moguću regulaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.