NOVI ZAKON

Djeca influenseri dobivat će nadoknadu za rad na društvenim medijima

Na osnovu novog zakona, djeca influenseri imat će pravo na procent zarade na osnovu toga koliko se često pojavljuju na videoblogovima ili online

Djeca influenseri će zarađivati. Voice.ba

M. Z.

16.8.2023

Novi zakon Ilinoisa je osmišljen da zaštiti zarade djece koja su utjecajna na društvenim mrežama ili koja se pojavljuju u sadržaju društvenih medija svojih roditelja.

Naknada za rad

Ilinois je prva država u Sjedinjenim Američkim Državama koja je osigurala da djeca influenseri dobiju naknadu rad na društvenim medijima.

To je izjavio senator iz redova demokrata Dejvid Keler (David), predlagač zakona koji će stupiti na snagu 1. jula sljedeće godine.

Keler je u saopćenju istakao da su društveni mediji dali djeci nove mogućnosti da zarade novac, nakon što je zakon potpisan u petak.

Keler je rekao da je ideju za donošenje tog zakona, koji pokriva djecu mlađu od 16 godina, dobio od jedne 15-godišnjakinje iz svog okruga i izrazio nadu da će slične zakone uskoro usvojiti i druge američke države, prenio je AP.

Na osnovu novog zakona, djeca influenseri iz Ilinoisa imat će pravo na procent zarade na osnovu toga koliko se često pojavljuju na videoblogovima ili online sadržaju, koji generira najmanje 10 centi po pregledu.

Samo u Ilinoisu

Sadržaj mora biti kreiran u Ilinoisu, a djeca bi morala biti predstavljena u najmanje 30 posto sadržaja u periodu od 30 dana.

Video blogeri moraju izdvajati bruto zaradu za dijete na nalog s kojeg će sredstva moći podići kada napune 18 godina, a ukoliko to ne urade, dijete ima pravo pokrenuti tužbu.

Keler je rekao da očekuje da Ilinois neće biti jedina država koja će usvojiti ovaj zakon.

- Mislim da ćete vidjeti da nas druge države slijede po ovome - rekao je Keler za Teen Vogue.

Vašington, također, razmatra sličan zakon, koji je u zastoju u Komitetu Predstavničkog doma još od februara, piše Mixer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.