O ČEMU SE RADI

Ilon Mask se ne zaustavlja: X će vam možda tražiti fotografiju lične karte i selfi

Nova funkcija bi mogla biti uvedena uskoro, ali mnogi sumnjaju u efikasnost ovog sistema

Ovaj potez bio je predmet brojnih glasina otkako je Ilon Mask kupio platformu. Twitter

E. Ag.

18.8.2023

Platforma X, poznata kao Twitter, razmatra uvođenje verifikacije identiteta putem ličnih dokumenata, a kako bi se suprotstavila lažnim nalozima.

Ovaj potez bio je predmet brojnih glasina otkako je Ilon Mask (Elon Musk) kupio platformu.

Informacije su stigle od nezavisnog istraživača Nime Oviđija (Nima Owji), koji je podijelio snimak ekrana koji prikazuje materijale koje će Premium korisnici morati da koriste za verifikaciju svog identiteta, prenosi Telegraf.rs.

Među njima su i lična karta te uređaj s kamerom - vjerovatno pametni telefon. Verifikacija će trajati oko pet minuta. Poruka također navodi da korisnici budu spremni da se fotografišu i pošalju fotografije svojih ličnih dokumenata.

Ako pročitate sitna slova, piše da će X čuvati slike vaših dokumenata i biometrijske podatke na svojim serverima do 30 dana. Tokom tog period, platforma će dijeliti vaše podatke s kompanijom za verifikaciju identiteta.

Datum lansiranja ove funkcije je nepoznat, ali vrijedno je napomenuti da će, po svemu sudeći, biti opcionalna za Premium korisnike. Postoji sumnja da će ovo zaista zaustaviti lažne naloge na platformi X.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.