PREMA ISTRAŽIVANJU

EU kaže da ova društvena mreža širi najviše dezinformacija

Ova platforma je istupila iz Kodeksa EU o dezinformacijama još u maju

Glavne internetske platforme moraju se pozabaviti ovim rizikom. Facebook

E. Ag.

27.9.2023

Potpredsjednica Evropske komisije Vera Žurova (Jourova) pozvala je u utorak internetske platforme da pojačaju borbu protiv dezinformacija i istaknula da posebnu zabrinutost izaziva društvena mreža X, bivši Twitter.

Kodeks ponašanja

Velike platforme (Google, Meta, Microsoft, TikTok), koje su 2022. godine potpisale kodeks ponašanja u pogledu dezinformacija objavile su u utorak nove izvještaje o tome kako izvršavaju svoje obaveze u suzbijanju širenja lažnih vijesti. Potpredsjednica Žurova je rekla da posljednji podaci pokazuju da platforma X u vlasnštvu američkog milijardera Ilona Maska (Elon Musk) “ima posebno veliki broj objava koje šire lažan ili obmanjujući sadržaj".

Maskova platforma je napustila dobrovoljni kodeks ponašanja u maju ove godine, ali Žurova upozorava da ga to ne oslobađa od obaveze da poštuje propise EU. Ona je istaknula da “dezinformacije predstavljaju jedan od najvećih rizika za demokratski evropski informacijski prostor, uključujući i one koje se odnose na ruski rat u Ukrajini i na izbore”, piše Hina, prenosi Tportal.hr.

Rusija zagađuje informacijski prostor

Dodala je da Rusija zagađuje informacijski prostor poluistinama i lažima. 

- Dok se Evropljani pripremaju izići na izbore 2024. godine, svi faktori moraju dati svoj obol u borbi protiv dezinformacija na internetu i stranog upletanja. Glavne internetske platforme moraju se pozabaviti ovim rizikom, posebice jer moramo očekivati da će Kremlj i drugi akteri biti aktivni prije naših evropskih izbora - rekla je potpredsjednica Komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.