REVOLUCIONARNO RJEŠENJE

Aplikacija pretvara mobitel u vremeplov: Otkriva kako su drevna čuda Grčke izgledala u punom sjaju

Sve što vam je potrebno za digitalnu odiseju kroz Akropolu jest vaš pametni telefon

Iskustvo proširene stvarnosti otkriva manje poznate činjenice Akropole. PETROS GIANNAKOURIS (AP)

E. Ag.

10.10.2023

Opremljeni samo pametnim telefonom, posjetioci mogu krenuti na digitalnu avanturu kroz starogrčku Akropolu, zahvaljujući revolucionarnom rješenju koje podržava i grčka vlast.

Aplikacija, koju podržava i grčko ministarstvo kulture, omogućuje korisnicima da usmjere svoje pametne telefone prema Partenonu, kako bi na hramu vidjeli skulpture koje su trenutno izložene u Britanskom muzeju u Londonu. Te skulpture će se ponovo pojaviti na spomeniku u aplikaciji, onako kako su, vjerovatno, izgledale prije 2.500 godina.

Turisti impresionirani

Isto tako, to iskustvo proširene stvarnosti otkriva manje poznate činjenice Akropole, kao što su jarke boje koje su nekoć krasile mnoge njene skulpture i kip božice Atene koji stoji nad plitkim bazenom u glavnoj komori Partenona.

Turisti tu tehnologiju smatraju zadivljujućom.

Virtuelna restauracija pruža alternativu pretrpanom putu uzbrdo i dugom čekanju da se izbliza vide kultni spomenici, što potencijalno potiče napore Grčke da promovira svoje gradove kao cjelogodišnja turistička odredišta.

Turizam, koji je ključni faktor grčke ekonomije, oporavio se nakon pandemije COVID-19. Od januara do jula, broj posjetilaca porastao je za 21,9 posto na 16,2 miliona u poređenju s prethodnom godinom, s prihodima većim od 20 posto, dosegnuvši 10,3 milijarde eura, otkrivaju podaci Grčke banke.

Aplikacija, poznata kao Chronos, koristi proširenu stvarnost za prikaz drevnog mjesta na zaslonu pametnih telefona korisnika, usklađujući se s prikazom stvarnog svijeta dok ga posjetioci istražuju. Proširena stvarnost time konačno stiže do potrošača, s aplikacijama koje obuhvataju razne profesionalne i slobodne aktivnosti, od medicinske hirurgije i vojne obuke do maloprodaje i događaja uživo.

Grci tehnologiju usvojili kasno, ali s entuzijazmom

Grčko ministarstvo kulture i nacionalna turistička uprava prihvatili su tu tehnologiju relativno kasno, ali s entuzijazmom. U prošlosti su koristili računarsku igru Assassin's Creed Odyssey kako bi privukli mlade putnike iz Kine u Grčku. Microsoft se također udružio s grčkim ministarstvom kulture kako bi kreirali impresivnu digitalnu turneju po drevnoj Olimpiji.

Lina Mendoni, grčka ministrica kulture, vjeruje da će te inovacije poboljšati pristup grčkim antičkim spomenicima, nadopunjujući nedavne instalacije rampi i protukliznih staza.

Šećer za kraj - aplikacija je besplatna

Riječ je o besplatnoj aplikaciji koju je razvio grčki pružatelj telekomunikacijskih usluga Cosmote i koja nudi više od proširene stvarnosti. Sadrži virtuelni vodič nazvan Clio pokretan umjetnom inteligencijom.

Aplikacija Chronos također prikazuje virtuelne rekonstrukcije tri druga spomenika Akropole, susjednog rimskog kazališta i dijelova Muzeja Akropole, obogaćujući time iskustva posjetilaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.