UZNEMIRUJUĆI SNIMCI

Izraelci pozvani da izbrišu Instagram i TikTok: Boje se da će djeca vidjeti isječke s taocima

Nekoliko jevrejskih škola u SAD također je izdalo slična upozorenja

Poručuju da treba izbrisati društvene mreže kod djece. Facebook

M. Z.

11.10.2023

Nekoliko izraelskih škola navodno je pozvalo roditelje da izbrišu aplikacije društvenih mreža kao što su Instagram, TikTok i X (bivši Twitter) s pametnih telefona svoje djece, kako bi spriječili gledanje nasilnih slika i videa povezanih sa sukobom između Izraela i Hamasa.

Eksplicitni videozapisi

Udruženje roditelja jedne škole u Tel Avivu upozorilo je da bi Hamasovi borci mogli objaviti eksplicitne videozapise talaca koji ''mole za svoje živote'', izvijestio je u utorak CNN, prenosi CNBC.

- Ne možemo dopustiti da naša djeca gledaju ovakav sadržaj. Hvala vam na razumijevanju i saradnji - stoji, među ostalim, u poruci.

Nekoliko jevrejskih škola u SAD također je izdalo slična upozorenja, izvijestila je Jevrejska telegrafska agencija (JTA), odakle su dodali da ''nije jasno odakle dolaze informacije o videosnimkama s taocima koje bi navodno trebale biti objavljene''.

Školske obavijesti

Direktor škole ''The Frisch'' u Paramusu, u Nju Džersiju, navodno je poslao e-mail roditeljima pozivajući ih da svojoj djeci kažu da ''odmah'' izbrišu Instagram i TikTok.

Nekoliko je ljudi također objavilo na stranicama društvenih medija, kao što su X i Threads, da su primili školske obavijesti u kojima ih se upozorava na mogućnost da učenici mogu vidjeti uznemirujući sadržaj putem aplikacija.

Aviva Klompas, suosnivačica neprofitne organizacije ''Boundless Israel'', podijelila je putem X-a poruku jedne škole roditeljima, u kojoj je stajalo:

-Skrenuta nam je pažnja na to da će uskoro biti objavljeni videozapisi talaca koji mole za život.

Novinarka Džoana Stern (Joanna) podijelila je objavu na X-u koja je sadržavala poruke iz jevrejske srednje škole i lokalnog centra jevrejske zajednice, za koje je rekla da predlažu roditeljima da izbrišu X, Instagram i TikTok zbog ''grafičkih i pogrešnih informacija na tim platformama''.

-Navodno postoje planovi Hamasa da preplavi navedene društvene platforme snimcima zarobljenika - stajalo je u jednoj od poruka koju je Stern podijelila u svojoj objavi.

Amerikanci taoci

- Roditelji bi trebali razgovarati o opasnostima ovih platformi i svakodnevno pitati svoju djecu o onome šta vide - ustvrdila je.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u utorak da Hamas drži nepoznat broj Amerikanaca kao taoce te da je najmanje 14 građana SAD ubijeno u sukobu, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.