NIJE IKEA

Poput namještaja: Švedska kompanija osmislila sklopivi automobil, dolazi u kutijama

Mikroautomobil, u koji stanu dvije osobe, može postići brzinu od maksimalno 90 kilometara na sat

Kompanija Luvly predstavila je koncept svog automobila Luvly O. Luvly

E. Ag.

12.10.2023

Šveđani su poznati po svojoj domišljatosti prilikom dizajna cjenovno pristupačnog namještaja. No, sad je jedna druga švedska kompanija, inspirirana takvim načinom razmišljanja, odlučila otići korak dalje i napraviti - sklopivi automobil.

Kompanija Luvly predstavila je koncept svog automobila Luvly O, koji se kupcima može poslati - u kutiji. Iako ovaj mikroautomobil, u koji stanu dvije osobe, i može postići brzinu od maksimalno 90 kilometara na sat, zaista dolazi u kutijama (sličnima onim iz IKEA-e), to ne znači da ćete ga sami sastavljati kod kuće.

Svakodnevno putovanje

Ukupne težine od samo 450 kilograma, dosega 100 kilometara i pogona koji pokreću dvije 16 kilograma teške baterije koje je moguće zamijeniti, Luvly O zamišljen je kao mali automobil namijenjen svakodnevnom putovanju u urbanim područjima. No, iako vam ga kompanija koja ga je osmislila može poslati na kućnu adresu u kutijama s uputama za sastavljanje, poželite li ga zaista i provozati na cesti, situacija se malo komplicira.

Naime, kako bi zaista bili sigurni za vožnju i spremni proći sve tehničke i sigurnosne preglede, Luvly O moraju se sastaviti u ovlaštenoj tvornici automobila prije isporuke kupcu.

Luvly O dobio okvir koji se sastoji od aluminija obloženog laganom plastičnom pjenom. Luvly

Šef Luvlyja Hakan Luc (Lutz) ističe kako mikroautomobili na cestama nisu nikakva novost. Ono što je ljude uvijek najviše zabrinjavalo je njihova sigurnost, piše Zimo.hr.

Kako bi riješili taj problem i svoj mikroautomobil učinili što je moguće sigurnijim, Luc i njegova ekipa inspiraciju su potražili među bolidima Formule 1.

Niska cijena

Tako je Luvly O dobio okvir koji se sastoji od aluminija obloženog laganom plastičnom pjenom. Takva sendvič struktura, objašnjava Luc, trebala bi omogućiti apsorbiranje udarca i zaštitu vozača.

No, funkcionira li ta ideja u stvarnosti, zapravo - ne znaju. Naime, iako provođenje testova nije obavezno za ovakve male automobile, pa ih Luvly nije ni prošao, Luc ističe da su cijelu stvar testirali pomoću - računarskih simulacija.

- Nije jeftino koristiti računare, ali je mnogo jeftinije od uništavanja pravih automobila - ističe Luc.

Upravo je niska cijena ono što u Luvlyju žele ponuditi svojim kupcima. Njihov automobil, koji je još u fazi testiranja, trebao bi se na tržištu naći sljedeće godine po cijeni od oko 10.000 eura.

No, Luc je otkrio kako im krajnji cilj nije postati veliki proizvođač automobila, već drugima ponuditi njihov sistem.

Sklopivi automobil. Luvly

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.