NEOPHODNA OPREMA

EU donira Institutu za nestale osobe u BiH specijalizirani softvere za nestale osobe

Donacija odražava posvećenost EU podršci Bosni i Hercegovini i ICMP-u

S dodjele donacije. Fena

FENA

9.10.2023

Delegacija Evropske unije i Ambasada Švedske u BiH donirali su Institutu za nestale osobe BiH (INO BiH) neophodnu opremu u okviru kontinuirane podrške Institutu i Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP).

Ta donacija odražava posvećenost EU podršci Bosni i Hercegovini i ICMP-u u njegovim nastojanjima da se u skladu s vladavinom prava pronađu i istraže nestanci osoba u sukobima 1990-ih godina.

Krajnji cilj

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler) posjetio je Institut za nestale osobe danas kako bi zvanično uručio Integrirani sistem za upravljanje podacima (iDMS), najmodernije softversko rješenje koje je ICMP razvio u bliskoj saradnji s Institutom za nestale osobe BiH. 

Krajnji cilj je bio da se iDMS prilagodi kako bi odgovarao konkretnim potrebama Instituta i izazovima s kojima se suočava u čuvanju Centralne evidencije nestalih osoba i osiguravanju analize velike količine ličnih i forenzičkih podataka.

- Ta donacija je samo jedan dio naše kontinuirane pomoći naporima usmjerenim ka traženju nestalih, uključujući podršku radu ICMP-a i pomoć nadležnim organima u BiH u ispunjavanju njihovih obaveza prema porodicama nestalih osoba. Porodice imaju pravo znati sudbinu svojih nestalih srodnika i mjesto gdje se oni nalaze. 

To nije samo naša zajednička moralna obaveza, već će to također doprinijeti jačanju vladavine prava, mira i stabilnosti u BiH. Trajni mir i pomirenje se ne mogu postići bez uvjerljivog i efikasnog nastojanja da se pronađu nestale osobe a odgovorni za njihov nestanak privedu licu pravde - kazao je ambasador Satler.

Prilagođena verzija iDMS će omogućiti Institutu za nestale osobe BiH da prikuplja, pohranjuje, dijeli i analizira podatke o nestalim osobama i njihovim porodicama, kao i podatke o ekshumacijama, forenzičkoj obradi i analizi DNK. Taj jedinstveni softverski alat olakšat će nesmetanu razmjenu podataka između terenskih ureda Instituta.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Nikola Perišić je rekao da je modifikovana i prilagođena verzija iDMS-a alat koji će omogućiti efikasnu razmjenu podatka pohranjenih u bazi podataka između istražitelja u njihovim područnim i terenskim uredima i Centralne evidencije nestalih osoba.

- Želio bih naglasiti mogućnost rješavanja oko 1.600 NN slučajeva sa kojih je izolovan DNK profil, ali do danas nismo imali podudaranje s referentnim uzorcima krvi koje su ustupile porodice nestalih osoba. Vjerujemo da su upravo u mnogim od ovih slučajeva napravljene greške u vrijeme kada su žrtve identifikovane klasičnom metodom prije uvođenja analize DNK - izjavio je Perišić.

Opremila laboratoriju 

Evropske unija je do sada donirala 16 miliona eura pomoći ICMP-u i organima u BiH kako bi se osnažili njihovi kapaciteti za traženje i identifikaciju nestalih osoba u BiH. Pored toga, u cilju prenošenja procesa na domaće organe, EU je opremila laboratoriju za analizu DNK na državnom nivou i finansirat će specijaliziranu obuku za uposlene u laboratoriji.

Nadalje, uz finansijsku pomoć EU-a ICMP je uspostavio bazu podataka za vođenje slučajeva kako bi se uredila obrada slučajeva neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama širom BiH. Baza podataka za upravljanje slučajevima, koja predstavlja pionirsku inicijativu ICMP-a, služi kao centralni repozitorij za sve aktivne NN slučajeve. 

Popunjena je podacima koji su pažljivo prikupljani tokom pregleda stanja NN slučajeva koji je u periodu od 2013. do 2018. godine proveden u objektima mrtvačnica u BiH. Baza podataka ne samo da objedinjuje ove ključne informacije, već omogućava i realizaciju preporuka koje su navedene u Izvještaju o pregledu stanja NN slučajeva koji predstavlja još jedan ključni projekat koji je finansirala Evropska unija.

Zamjenica šefa Programa za zapadni Balkan Samira Krehić istakla je značaj te saradnje dodajući da su u proteklih 25 godina, uz pomoć ICMP-a i njegovih donatora, vlasti u BiH uspješno pronašle impresivnih 75 posto od 30.000 osoba koje su se vodile kao nestale u sukobu.

Iskorak ka jačanju kapaciteta BiH 

Ta donacija, kako je dodala, ključni je iskorak ka jačanju kapaciteta BiH za traženje preostalih nestalih osoba te naglašava zajedničku posvećenost rješavanju pitanja nestalih osoba i stvaranja osjećaja smiraja i zaliječenja za pogođene porodice i zajednice u BiH.

Očekuje se da će ova nastojanja značajno unaprijediti efikasnost Instituta za nestale osobe BiH i Tužilaštva BiH, što će dovesti do rješavanja većeg broja slučajeva i shodno tome smanjenu ukupnog broja slučajeva nestalih osoba u BiH, saopćeno je iz INO BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.