IZUM 22 STUDENTA

Prvi solarni terenac na svijetu uspješno prešao 1.000 kilometara bez punjača

Stella Terra koristi solarne panele da dopuni svoje baterije

Solarni četverotočkaš se tokom putovanja pokazao bolje nego što je iko očekivao. Solar Team Eindhoven

E. Ag.

20.10.2023

Upoznajte Stella Terru, prvi solarni terenac na svijetu koji je ovog mjeseca prošao svoj najveći test - 1.000 kilometara kroz ravnine i neravnine Maroka.

Na putovanju koje je trajalo sedmicu i po, ovaj nesvakidašnji automobil je od obale na sjeveru do Sahare na jugu prelazio asfaltirane i zemljane puteve, isušena riječna korita, planinske uzbrdice, šumske i pustinjske predjele, a sve to bez potrebe za punjačem, isključivo koristeći solarnu energiju za dopunu svojih baterija.

Solarni četverotočkaš se tokom putovanja pokazao bolje nego što je iko očekivao, a osim peha s kvarom sistema za upravljanje vozilom, test vožnja se smatra potpunim uspjehom.

Stella Terra je izum 22 studenta s Tehničkog univerziteta u Ajndhovenu, koji su pauzirali svoje studije kako bi razvili i realizovali koncept "prvog terenca na solarni pogon na svijetu". Njihov četverotočkaš može da dostigne maksimalnu brzinu od 145 km/h, a kako bi bio što efikasniji, tim je koristio kompozitne materijale u izradi kako bi težinu spustio na 1,2 tone, piše Smartlife.

Stella Terra može da dostigne maksimalnu brzinu od 145 km/h - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Maslinasto zeleni terenac na svom krovu i haubi posjeduje visoko efikasne solarne panele koji pune bateriju, a zahvaljujući ovom dodatku, može da prijeđe 710 km po sunčanom danu na asfaltu, a 550 km u ofroud uvjetima. Ukoliko se vozi po oblačnom danu, njegov domet je kraći za 50 kilometara.

Kako tvrdi tim menadžer Bob van Ginkel, prednost dodavanja solarnih panela je mogućnost upotrebe baterije manjeg kapaciteta koja se može dopunjavati i kada je vozilo u pokretu. Ovo znači da Stella Terra može da se kreće skoro svuda, bez potrebe za punjačem.

Stella Terra nije prvi solarni automobil Solar Team Eindhovena. Prije dvije godine smo već pisali o Stella Viti, prvom solarnom vozilu na svijetu namijenjenom kamperima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.