SLUŽBENO

Xiaomi objavio datum predstavljanja nove serije telefona: Šta će donijeti HyperOS operativni sistem

Pro model bi trebao da predstavlja prvi Android telefon na tržištu sa titanijskim dizajnom

Zvanična konferencija predstavljanja Xiaomi 14 serije telefona bit će održana u Kini 26. oktobra. Xiaomi

E. Ag.

23.10.2023

Za tri dana stiže nova Xiaomi 14 serija telefona koja donosi skroz novi operativni sistem HyperOS i velike nadogradnje, najavljuje kompanija.

Zvanična konferencija predstavljanja Xiaomi 14 serije telefona bit će održana u Kini 26. oktobra, kada će ujedno s njom debitovati i potpuno novi operativni sistem kompanije, umjesto MIUI, stiže HyperOS. Telefoni serije imat će nove Leica kamere, najvjerovatnije s promjenjivim otvorom blende, a očekujemo da će tada ujedno svoje debitovanje u uređaju imati i Snapdragon 8 Gen 3 čipset koji će biti objavljen dva dana ranije.

Dva uređaja

Ove novine najavila je kompanija na svojim zvaničnim profilima na društvenim mrežama, a HyperOS, iako debituje na pametnom telefonu, bit će namijenjen čitavom spektru uređaja, uključujući i električne automobile.

Nova serija telefona trebalo bi da pruži dva uređaja – Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Pro, a oba bi trebalo da pokreće spomenuti predstojeći Qualcomm procesor. Telefon Ultra kategorije možda se također nađe u ovoj seriji, ali nekoliko mjeseci kasnije.

Uređaji će, prema najnovijim glasinama, biti dostupni u crnoj, bijeloj i zelenoj boji, a osnovni model će navodno imati i ružičastu varijantu. Jedna od konfiguracija za Pro model bit će 16 GB/ 1 TB za RAM, odnosno prostor za skladištenje podataka.

Informacije koje već sedmicama kruže internetom u vezi sa specifikacijama serije tvrde da će ona imati više opcija za punjenje uređaja: 90, odnosno 120 W (za Pro model) žično punjenje, 50 W bežično kao i 10 W obrnuto bežično punjenje. Kapaciteti baterije ovih uređaja navodno će imati 4600 mAh u osnovnoj varijanti, dok bi napredniji model trebalo da ima već konvencionalnih 5000 mAh.

Pro model bi također trebalo da predstavlja prvi Android telefon na tržištu sa titanijskim dizajnom, a oba uređaja će zadržati četvrtasto ostrvo kamera čiji je sistem napravljen u saradnji sa kompanijom Leica. Na oba uređaja trebalo bi da je u pitanju sistem od tri kamere na zadnjoj strani, dok je naprijed određena selfi kamera.

Uređaji će, prema najnovijim glasinama, biti dostupni u crnoj, bijeloj i zelenoj boji. Xiaomi

Za osnovnu varijantu uređaja ranije je nezvanično objavljen reklamni poster kompanije koji izgleda kao zvanični, a on otkriva da će glavna kamera imati 50 MP, OmniVision OV50H senzor i optičku stabilizaciju slike. Sistem kamera podržavat će ultraširoka i telefoto kamera sa po navodno također 50 MP.

OLED displej

Ekrani će navodno ići od dužine dijagonale 6,44 inča sa Huaxing C8 OLED displejem u 1,5 K rezoluciji i brzinom osvježavanja od 120 Hz. Maksimalna osvjetljenost ekrana trebalo bi da bude 2800 nita zajedno sa podrškom za DCI-P3 raspon boja.

Međutim, navedene specifikacije i dalje predstavljaju nezvanične informacije i ono što za sada sigurno znamo je samo datum objavljivanja i operativni sistem koji će ih podržavati. Ipak, barem više ne moramo još dugo čekati jer za tri dana zvanično dobivamo i sve detalje koji će krasiti novu seriju kineskog brenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.