KOJI MILION GORE-DOLJE

Microsoft srezao plaće šefovima: Pogledajte koliko su sada “niske”

Iako su morali malo stegnuti remen šefovima, uglavnom zbog neispunjenih finansijskih ciljeva, nisu se u potpunosti zaboravili počastiti

Pokrenuli opsežnu transformaciju kompanije i njenih proizvoda integriranjem umjetne inteligencije. Twitter

E. Ag.

24.10.2023

Svake godine Microsoft se mora provući kroz proces regulatornih izvještaja, u kojima se otkriva koliko su CEO i ostali veliki šefovi zaradili. U najnovijem izvještaju za fiskalnu 2023. godinu, koji je Microsoft podnio, vidimo da je vodstvo kompanije znatno skratilo svoj bankovni račun u poređenju s 2022. godinom. 

Finansijski ciljevi

To je uglavnom zato što su, budimo iskreni, promašili nekoliko svojih finansijskih ciljeva.

Tokom ove godine Microsoft je obavio masovna otpuštanja, ostvario uglavnom pozitivne poslovne rezultate s često dvocifrenim postotnim rastom prihoda i dobiti, te pokrenuo opsežnu transformaciju kompanije i njenih proizvoda integriranjem umjetne inteligencije. Iako su morali malo stegnuti remen šefovima, uglavnom zbog neispunjenih finansijskih ciljeva, nisu se u potpunosti zaboravili počastiti, piše Bajtbox.

Glavni izvršni direktor Satja Nadela (Satya Nadella) ove godine nije baš isforsirao bankovni račun kao prošle godine – njegov saldo će biti lakši za otprilike 11 posto, što dolazi do ukupno više od 48,5 miliona dolara.

Šefovi "platili ceh". Microsoft

Ova svota uključuje 2,5 miliona dolara plaće, 39,2 miliona dolara u obliku virtuelnih dionica i gotovo 6,8 miliona dolara bonusa i drugih poklona.

"Teže" izdanje

Lani je Nadela bio u “težem” finansijskom izdanju s 54,9 miliona dolara na računu, dok je 2021. godine sakupio “skromnih” 49,8 miliona dolara.

Smanjenje ukupnih primanja također bilježe Ejmi Hud (Amy Hood), glavna finansijska direktorica Microsofta, Džadson Altof (Judson Althoff), komercijalni direktor, Bred Smit (Brad Smith), potpredsjednik kompanije, i Kristofer Jang (Christopher Young), izvršni potpredsjednik za strategiju, razvoj i ulaganja, koji je na kraju najgore prošao sa iznosom koji ne prelazi 10 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.