KINESKI TEHNOLOŠKI GIGANT

Otkrili detalje dan prije predstavljanja: Evo kako će izgledati novi Xiaomi 14

Zajedno s novim telefonima, bit će predstavljeni i novi operativni sistem HyperOS, kao i pametni sat Xiaomi Watch S3

Xiaomi 14. Xiaomi

E. Ag.

25.10.2023

Xiaomi 14 je očekivani model, iako dolazi nešto ranije nego što je uobičajeno (krajem godine), ali još veća novost bit će novi operativni sistem HyperOS.

AMOLED zaslon

Uoči sutrašnjeg predstavljanja nove serije pametnih telefona Xiaomi 14, kineska kompanija objavila je prve službene fotografije koje pokazuju izgled telefona i modula kamere.

Osnovni Xiaomi 14 prikazan je u bijeloj boji s uočljivim tankim sjajnim okvirom, za koji se može pretpostaviti da je izrađen od nehrđajućeg čelika. Ima ravni AMOLED zaslon od 6,36 inča s izrezom za selfi kameru na vrhu.

Xiaomi je objavio i dimenzije novog modela. Rubovi su prilično tanki: gornji 1,61 milimetar, dok su donji i bočni rubovi široki 1,71 milimetar. Tipka za uključivanje i tipka za glasnoću nalaze se s desne strane, piše Smartlife.

Na stražnjoj strani uređaja nalaze se tri kamere opremljene Leica Summilux lećama i 1/1,31-inčnim glavnim senzorom s 1,2 µm pikselima i otvorom blende f/1.6.

Vizuelne promjene

Glasine sugeriraju da je senzor glavne kamere OmniVision OV50H od 50 MP, u kombinaciji sa 75 mm telefoto senzorom iste veličine i još jednim ultraširokim senzorom od 50 MP. Dizajn modula kamere doživio je primjetne vizuelne promjene.

I kao što su glasine ranije sugerirale, telefon pokreće upravo najavljeni Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 čip, uparen s LPDDR5x RAM-om (do 16 GB) i UFS 4.0 internom pohranom (do 1 TB).

Službeno predstavljanje serije pametnih telefona Xiaomi 14 u Kini održat će se u sutra u 19 sati po lokalnom vremenu. Zajedno s novim telefonima, bit će predstavljeni i novi operativni sistem HyperOS, kao i pametni sat Xiaomi Watch S3. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.