"BUDUĆNOST"

Mask upozorava: Zbog vještačke inteligencije će biti teško pronaći smisao života

Moći ćete imati posao, ali ako budete željeli imati posao radi ličnog zadovoljstva. Međutim, vještačka inteligencija će biti u stanju da sve radi

Mask: Posao više neće biti potreban. X

E. Ć.

4.11.2023

Vlasnik Tesle, SpaceX-a i društvene mreže X Ilon Mask izjavio je kako bi vještačka inteligencija mogla svakoga ostaviti bez posla, te dovesti u pitanje sam smisao života.

Mask je o vještačkoj inteligenciji govori o uslužbenoj rezidenciji Velike Britanije Lankaster Hausu. Tom prilikom je kazao kako bi vještačka inteligencija mogla postati najrazornija sila u historiji.

Američki multimilijarder je izjavio "da ćemo prvi put imati nešto pametnije od najpametnijeg čovjeka". Nije mogao precizirati kada će se to tačno desiti, ali da posao više neće biti potreban.

- Moći ćete imati posao, ali ako budete željeli imati posao radi ličnog zadovoljstva. Međutim, vještačka inteligencija će biti u stanju da sve radi - rekao je Mask.

Rekao je da ne zna da li će zbog toga ljudima biti ugodno ili neugodno, ali da vještačka inteligencija neće biti ograničena.

Ipak, kazao je da to može biti i dobro i loše. Smatra da bi zbog svega toga jedan od izazova mogao predstavljati pronalazak smisla života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.