PREDVIĐANJE MILIJARDERA

Mask: Sljedeće godine imat ćemo vještačku inteligenciju pametniju od svakog čovjeka

Osim ako snaga i procesorski zahtjevi sektora prije toga ne postanu neodrživi

X (Twitter)

E. Ag.

10.4.2024

Vještačka inteligencija koja je pametnija od bilo koga na Zemlji mogla bi postojati sljedeće godine, osim ako snaga i procesorski zahtjevi sektora prije toga ne postanu neodrživi, rekao je Ilon Mask.

Predviđanje označava znatno pooštravanje prethodne Maskove tvrdnje da će superinteligentna vještačka inteligencija postojati do 2029.

Ograničenja s čipovima

- Pretpostavljam da ćemo vjerovatno krajem sljedeće godine imati AI koji je pametniji od bilo kojeg čovjeka - rekao je Mask u intervjuu koji je prenosio uživo na svojoj društvenoj mreži X.

To predviđanje je napravljeno uz ograđivanje da bi sve veći zahtjevi za snagom i nestašica najmoćnijih AI čipova za obuku mogli ograničiti sposobnost vještačke inteligencije u bliskoj budućnosti, piše Guardian.

- Prošle godine bilo je ograničenja s čipovima. Ljudi nisu mogli da dobiju dovoljno Nvidia čipova. Ove godine prelazi se na napajanje naponskim transformatorom. Za godinu-dvije ostaje samo snabdijevanje strujom - rekao je Mask, piše B92.

Mask je 2023. godine, kada je predvidio pet do šest godina do pojave superinteligentnog AI-ja, bio glasno zabrinut zbog posljedica. Govoreći uporedo s pokretanjem svog AI startapa xAI te godine, rekao je:

- Da mogu da pritisnem pauzu na AI ili stvarno naprednu AI digitalnu superinteligenciju, ja bih to učinio. Ne djeluje da je to realno pa će xAI u suštini izgraditi AI. Na dobar način, nadam se.

- Zapravo nam je važno da brinemo o budućnosti Terminatora kako bismo izbjegli budućnost Terminatora - dodao je Mask, ukazujući se na film u kojem samosvjesni računarski sistem vodi rat protiv čovječanstva.

Razvoj superinteligencije

Godinu kasnije xAI čvrsto pokušava da predvodi razvoj superinteligencije. U nedavnom intervjuu Mask je rekao da je najnovija verzija njegovog chatbota Grok AI jednaka GPT-4, vodećem modelu OpenAI-ja. GPT-4 je star više od godinu, a konkurenti su već upoznali ili premašili njegove mogućnosti, a Anthropicov Claude 3 Opus uopćeno se smatra novim tržišnim liderom.

Poduzetnikova predviđanja do sada se nisu pokazivala pretjerano tačnim. On je 2016. godine pogrešno prognozirao da će u roku od dvije godine biti moguće da Tesla autonomno vozi od Njujorka do Los Anđelesa, a iste godine je rekao da će njegova raketna kompanija SpaceX leteti na Mars 2018, ali to još nije ostvareno.

Godinu kasnije Mask je sugerisao da će njegov prvi proizvod Neuralink pokretača moždanih čipova biti na tržištu "za otprilike četiri godine". Prvi čovjek dobio je implantat od kompanije sedam godina kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.