BUDITE OPREZNI

Jednu lozinku koristite na više naloga: Evo zašto ste laka meta za hakere

Bez obzira na to da li su korisničke lozinke jake ili ne, ponovo korištena lozinka može imati domino-efekt

44 posto lozinki se koristi na više naloga. Facebook

E. Ag.

7.11.2023

Prema izvještaju kompanije Dashlane, koja stoji iza istoimenog popularnog menadžera lozinki, primjetan je pozitivan trend kada je riječ o sigurnosti lozinki, ali još ima prostora za poboljšanje. Globalno, 44 posto lozinki se koristi na više naloga, što dovodi tone osjetljivih podataka u opasnost.

Analiza lozinki

Analiza lozinki 19 miliona korisnika i 22.000 kupaca koju je provela kompanija pokazala je da je ponovna upotreba lozinki i dalje prisutna. Ponovna upotreba čak i jakih i komplikovanih lozinki ostavlja naloge izloženim napadima ako nisu zaštićeni višefaktorskom autentifikacijom (MFA).

Udio ponovne upotrebe lozinki ostaje veći od 44 posto ili više u svim regionima. S obzirom da svaka osoba u prosjeku ima 227 naloga, nerealno je očekivati da je svaki od njih adekvatno zaštićen, piše B92.

- Bez obzira na to da li su korisničke lozinke jake ili ne, ponovo korištena lozinka može imati domino-efekt: ako je jedan nalog kompromitovan, svi bi mogli pasti, posebno bez MFA – rekli su iu je Dashlanea.

Pristupni ključevi

Jake lozinke u kombinaciji sa MFA su dobar izbor, ali Dashlane smatra da je budućnost u pristupnim ključevima koji se smatraju "sigurnom zamjenom za lozinke koja je laka za korištenje i otporna na fišing".

Ipak neće još neko vrijeme u potpunosti zamijeniti lozinke. Pristupnim ključevima koji koriste otiske prstiju, skeniranje lica, PIN kodove i druge metode za otključavanje uređaja i naloga često nedostaje podrška mnogih aplikacija, posebno starih aplikacija, baza podataka, protokola i resursa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.