OD 16. DECEMBRA

TikTok gasi fond namijenjen tvorcima sadržaja

Iz TikToka su poručili kako će dio napora i resursa posvećenih razvoju proizvoda preusmjeriti drugdje, kako bi što bolje podržali kreatore i istražili

TikTok gasi fond namijenjen kreatorima. Facebook

M. Z.

8.11.2023

TikTok gasi svoj fond Creator.

Loša vijest

To je loša vijest za sve koji zarađuju putem popularne aplikacije, uključujući i većinu tvoraca sadržaja za društvene medije.

Prema istraživanju kompanije ''Epidemic Sound'', 30 posto kreatora smatra kako je TikTok najbolja platforma za stvaranje prihoda, ispred YouTubea (25,8 posto), Facebooka (16,5 posto), Twittera (13,1 posto) i Instagrama (7,1 posto).

Aplikacija će službeno zatvoriti fond - koji plaća kreatorima s najmanje 10.000 pratilaca i najmanje 100.000 pregleda njihovih videa u posljednjih 30 dana - u subotu, 16. decembra.

Vijest nije posve iznenađujuća. Kada je TikTok prvi put pokrenuo fond Creator 2020. godine, najavili su kako će isplate tvorcima sadržaja biti dostupne samo tri godine.

Iz TikToka su časopisu ''Time'' rekli kako će dio napora i resursa posvećenih razvoju proizvoda preusmjeriti drugdje, kako bi što bolje podržali kreatore i istražili nove ponude.

Program Creativity ostaje

Program Creativity - putem kojeg TikTok odobrenim kreatorima plaća za video zapise duže od minute - i dalje ostaje aktivan, piše Mashable, prenosi Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.