NJU DELHI

Plan za smanjenje onečišćenja zraka: "Posijat će oblake" kako bi izazvali kišu

Projekt koji košta 120.000 dolara po 100 četvornih kilometara sastoji se od prskanja oblaka mješavinom soli, uključujući srebreni jodid

U Nju Delhiju zrak je najzagađeniji. AFP

M. Z.

9.11.2023

Indijski naučnici planiraju prvi put ''posijati oblake'' kako bi izazvali obilne kiše u nekim dijelovima Nju Delhija, nadajući se da će time smanjiti problem smoga koji guši najgušće naseljeni glavni grad na svijetu, objavio je u četvrtak voditelj projekta.

Uoči zime

Kvalitet zraka u Delhiju svake godine pada uoči zime jer hladni zrak zadržava čestice iz ispušnih cijevi automobila i dimnjaka fabrika, prašinu s gradilišta i pepeo nastao spaljivanjem poljoprivrednog otpada.

Naučnici oko 20. novembra očekuju nad gradom gustu naoblaku i u nju planiraju ''posijati'' so kako bi izazvali obilnu kišu, rekao je Manindra Agraval, stručnjak s Tehnološkog instituta u Kanpuru.

Projekt koji košta 120.000 dolara po 100 četvornih kilometara sastoji se od prskanja oblaka mješavinom soli, uključujući srebreni jodid.

Vlasti grada s 20 miliona stanovnika koji se prostire na površini od 1.500 četvornih kilometara u prošlosti su zatvarale škole, zaustavile građevinske radove i ograničavale broj automobila na cestama kako bi se kontroliralo onečišćenje.

Indeks kvaliteta zraka bio je u četvrtak 506, što ga čini "opasnim", objavila je švicarska grupa IQAir.

Natapanje usjeva

Nekoliko zemalja se poslužilo ''sijanjem oblaka'' za izazivanje kiše, pročišćavanje zraka i natapanje usjeva u vrijeme suše, uključujući Meksiko, SAD, Kinu, Indoneziju i Maleziju.

No, godine 2021. je zaustavljen plan da se tom tehnologijom povećaju snježne padaline nad planinama u Novom Meksiku nakon kritika da bi to moglo otrovati ljude i tlo, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.