ŠTA SE DEŠAVA

Istraživači iz OpenAI-ja upozorili na "projekt koji predstavlja opasnost za čovječanstvo"

Upravo ovo navodno stoji iza kulisa otpuštanja Sema Altmana, suosnivača i izvršnog direktora OpenAI-ja

Prema navodima, AGI sistemi su pametniji od ljudi. Twinstech.in

E. Ag.

23.11.2023

Dan prije nego što je Sem Altman, suosnivač i izvršni direktor OpenAI-ja, otpušten iz kompanije, predvodnik u segmentu vještačke inteligencije je došao do revolucionarnog proboja koji bi mogao da "ugrozi čovječanstvo".

Proboj u domenu

Sada saznajemo da je OpenAI napravio proboj u domenu vještačke inteligencije, uvođenjem Q* (čita se Q-Star), a upravo ovo navodno stoji iza kulisa otpuštanja Sema Altmana, suosnivača i izvršnog direktora OpenAI-a.

Interno u kompaniji OpenAI veruju da Q* predstavlja prodor u domenu vještačke generalne inteligencije (AGI). AGI predstavlja jednu od tačaka kojima teže i naučnici i istraživači, a posebno kompanije za razvoj vještačke inteligencije, kao što je OpenAI.

Prema navodima, AGI sistemi su pametniji od ljudi... To više nije samo četbot, već nešto sasvim drugo.

Jedna od stvari koje su zanimljive u ovom slučaju jeste da je nekoliko dana prije nego što je Altman otpušten iz OpenAI-a, više istraživača iz kompanije upravnom odboru poslalo pismo u kojem ih upozorava na otkriće o moćnoj vještačkoj inteligenciji – AGI i taj novi Q* – koje bi moglo "da ugrozi čovječanstvo", navode za Reuters dvije osobe upoznate sa situacijom.

Je li tačno

Izvori objašnjavaju da su upravo spomenuto, neprijavljeno pismo i Q* bili katalizatori koji su doveli do toga da odbor kompanije otpusti Altmana, koji se često u krugovima naziva i "gospodarom vještačke inteligencije".

Sve ovo je kasnije dovelo do toga da se u priču umiješa i Microsoft, koji je navodno Altmanu ponudio poziciju u okviru kompanijinog tima za razvoj vještačke inteligencije; Potom se više od 700 zaposlenih u OneAI-ju pobunilo i zahtijevalo vraćanje Altmana, piše B92.

Situacija se preko noći promijenila, pa se Altman sada vratio u OpenAI.

Sada ostaje da se vidi u kom pravcu će se razvijati situacija sa Q* projektom, s obzirom na to da Reuters i drugi mediji nisu mogli da potvrde tačnost navoda o sposobnostima koje ima Q* i koje su opisali izvori. Neki, također, tvrde da sve ovo nije istinito.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.