ZNAČAJNA PROMJENA

Instagram sada dozvoljava svakome da preuzme javne Reels snimke

Ova funkcija, koja je ranije bila dostupna samo korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, sada je proširena globalno

Ovo ima za cilj da održi prepoznatljivost originalnog izvora sadržaja, čak i kada se dijeli van platforme. Instagram

E. Ag.

24.11.2023

Instagram je uveo značajnu promenu koja korisnicima širom svijeta omogućava preuzimanje javnih Reels snimaka na svoje uređaje. Ova funkcija, koja je ranije bila dostupna samo korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, sada je proširena globalno, pružajući korisnicima veću fleksibilnost u upotrebi sadržaja.

Vodeni žig

Adam Moseri, direktor Instagrama, objavio je ovu vijest u srijedu, ističući da će preuzeti Reels snimci sadržati vodeni žig Instagrama s imenom naloga, slično kako to funkcioniše na TikToku. Ovo ima za cilj da održi prepoznatljivost originalnog izvora sadržaja, čak i kada se dijeli van platforme.

Korisnici mogu preuzeti Reels snimak tako što će dodirnuti dugme za dijeljenje i odabrati opciju preuzimanja. Vlasnici naloga imaju mogućnost da onemoguće preuzimanje svojih Reels snimaka. Ova opcija može biti isključena kroz podešavanja privatnosti, odabirom "Dozvoli ljudima da preuzimaju tvoje Reels snimke", piše Telegraf.rs.

Značajno je napomenuti da, ukoliko Reels snimak koristi licenciran audiozapis, preuzeti video neće imati audio. Samo snimci s originalnim audiozapisima će sadržati zvuk u preuzetom klipu.

Isti sadržaj

Instagram je započeo sa omogućavanjem preuzimanja Reels snimaka korisnicima u SAD u junu, a sada je ova mogućnost proširena na korisnike širom svijeta.

Podsjetimo, Instagram je 2021. godine prestao da preporučuje klipove s vodenim žigom TikToka (ili bilo kojeg drugog vodenog žiga). U avgustu 2022. godine, YouTube je počeo sa ugrađivanjem loga na preuzete Shorts videozapise - kratke videosadržaje kompanije - kako bi se obeshrabrilo dijeljenje istog sadržaja na više platformi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.