LIDERSTVO SAD

Povratak ljudi na Mjesec: Amerika će na lunarnu površinu povesti i astronaute drugih zemalja

Svaka planirana misija „Artemisa“ imat će mjesta za četiri astronauta

SAD vode i druge sa sobom na Mjesec. NASA

M. Z.

21.12.2023

Sjedinjene Američke Države planiraju da, kao dio svog svemirskog programa, na Mjesec pošalju i astronaute savezničkih država, najavila je potpredsjednica SAD Kamala Haris. Slanje na površinu Mjeseca državljana drugih zemalja odvijat će se u sklopu programa „Artemis“, američke Nacionalne zrakoplovne i svemirske administracije (NASA), javlja CNN.

Suštinska uloga

- U znak priznanja suštinske uloge koju naši saveznici i partneri imaju u programu „Artemis“, ponosna sam što mogu da objavim da, osim američkih astronauta, namjeravamo da do kraja decenije spustimo jednog međunarodnog astronauta na površinu Mjeseca - rekla je Haris na sastanku Nacionalne svemirskog vijeća u Bijeloj kući.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar Entoni Blinken i savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven.

Svaka planirana misija „Artemisa“ imat će mjesta za četiri astronauta, od kojih će dva moći da se spuste na površinu Mjeseca, dok će preostala dva samo kružiti oko njega, ili u svemirskoj letjelici „Orion“, ili u maloj svemirskoj stanici zvanoj „Gejtvej“.

Astronauti Evropske svemirske agencije imat će priliku tri puta da u okviru programa „Artemis“ odlete do svemirske stanice „Gejtvej“, a programom će biti obuhvaćeni i japanski i pripadnici kanadske svemirske agencije, rekao je zvaničnik NASA-e za CNN.

U misiji “Artemis II”, planiranu za lansiranje 2024. godine, astronauti će prvi put imati priliku da lete oko Mjeseca, otkad je završen program ''Apolo''. Među članovima posade bit će astronaut kanadske svemirske agencije Džeremi Hansen.

- NASA je mogla odlučiti da ovo uradi sama, ali su namjerno odlučili da uključe Kanadu i sve dužu listu međunarodnih partnera. Ovaj izuzetan primjer američkog liderstva koristi našu kolektivnu ekspertizu i ne samo da je iskreno cijenjen, već je hitno potreban u današnjem svijetu - rekao je Hansen na sastanku u Bijeloj kući.

Krajem 2025.

Prva misija slijetanja na mjesec, ''Artemis III'', bit će lansirana najranije krajem 2025. godine.

Amerika je tokom programa ''Apolo ''od 1969. do 1972. postala prva i jedina zemlja koja je poslala ljude na Mjesec. Na lunarnu površinu spustilo se 12 astronauta, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.