OTKRILA AI

Rafaelo nije naslikao cijelu "Madonu od ruže": Jedan dio slike je djelo drugog umjetnika

O platnu izloženom u španskom muzeju Prado u Madridu raspravljalo se i ranije

Vjeruje se da je ružu i donji dio slike izradio neki drugi umjetnik. Aletes.it

E. Ag.

21.12.2023

Britanski naučnici analizirali su umjetnom inteligencijom platno "Madona od ruže" (Madonna della Rosa) s početka 16. stoljeća za koju se vjerovalo da je jedna od brojnih Madona što ih je naslikao renesansni majstor Rafael, te su otkrili da je lice jednog od četiriju likova radio drugi slikar.

Španski muzej

Na slici Marija drži dijete Isusa, s njene lijeve strane stoje Josip i maleni Ivan Krstitelj, a na stolu je ruža odakle dolazi i naslov slike.

O platnu izloženom u španskom muzeju Prado u Madridu raspravljalo se i ranije te su neki stručnjaci pretpostavljali da je u izradi učestvovao Rafaelov učenik Džulio Romano (Giulio).

Drugi su vjerovali da je ružu i donji dio slike izradio neki drugi umjetnik, piše Hina.

Profesor Hasan Ugail, direktor Centra za vizuelno računarstvo i inteligentne sisteme na Univerzitetu Bradford smatra da je platno doista plod Rafaelove ruke, osim lica sv. Josipa.

Koristili smo se slikama za koje je potvrđeno da su Rafaelove kako bismo uvježbali računar da prepozna stil do najmanjih pojedinosti, od poteza kistom, palete boja pa do sjena, svih aspekata djela. Računar vidi mnogo dublje nego ljudsko oko, do mikroskopskog nivoa, objašnjava Ugail.

Algoritam AI-ja 

Kada smo testirali sliku „Madonna della Rosa“ kao cjelinu, rezultati nisu bili zadovoljavajući, rekao je. Zato smo testirali pojedine dijelove i tako je ostatak slike potvrđen kao Rafaelov, a Josipovo lice pokazalo se kao jedino koje vjerovatno nije on izradio.

Algoritam AI-ja izradio je Ugail koji tvrdi da taj algoritam može prepoznati autentičnost rada Rafaelova s 98 postotnom tačnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.