PRIJENOS PODATAKA

Google prestaje naplaćivati ovu uslugu

Proces započinje prijavom i ispunjavanjem obrasca, pri čemu nakon odobrenja imate 60 dana da premjestite podatke

Google ima posljednju riječ. Facebook

E. Ag.

16.1.2024

Ukidanje naknada za prijenos podataka, koje mogu biti "uteg" kako za velike tako i za male korisnike clouda koji se prebacuju na alternativne pružaoce usluga, trebalo bi da im olakša donošenje poslovnih odluka.

Izlazni troškovi variraju u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući odredište, porijeklo i količinu podataka. Da izlazni troškovi pružaoca usluga javnog clouda nisu zanemarivi govori činjenica, koju prenosi The Information, da je Apple platio 50 miliona dolara izlaznih naknada AWS-u u jednoj godini, piše B92.

Korisnici koji koriste Google Cloud usluge, uključujući BigQuery, Cloud Bigtable, Cloud SQL, Cloud Storage, Datastore, Filestore, Spanner i Persistent Disk od sada mogu besplatno da premjeste svoje podatke na drugog pružaoca cloud usluga ili u lokalni data centar.

Proces započinje prijavom i ispunjavanjem obrasca, pri čemu nakon odobrenja imate 60 dana da premjestite, tj. preuzmete svoje podatke. U slučaju da vrijeme istekne, proces je potrebno ponoviti.

Ipak, Google, i uprkos podnesenom zahtjevu, ima posljednju riječ i jasno daje do znanja da zadržava pravo revizije prijenosa podataka s Google Clouda "radi usklađivanja s odredbama i uvjetima programa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.