ZAŠTITA DJECE

Florida zabranjuje društvene mreže mlađima od 16 godina

Djeci i mladima na Floridi ispod 16 godina bit će zabranjene društvene mreže bez obzira na odobrenje roditelja

Na floridi bez društvenih mreža za mlađe od 16 godina. Facebook

M. Z.

25.1.2024

Djeci i mladima na Floridi ispod 16 godina bit će zabranjene društvene mreže bez obzira na odobrenje roditelja, po nacrtu zakona koji je tamošnji zastupnički dom usvojio u srijedu.

Žele ''navući'' djecu

Kako pišu američki mediji, u nacrtu zakona ne kaže se koje će platforme biti zabranjene, ali on cilja na sve društvene medije koji prate aktivnost korisnika, dopuštaju djeci učitavanje materijala i interakciju s drugima te koriste značajke koje izazivaju ovisnost osmišljene da izazovu pretjeranu ili kompulzivnu upotrebu.

- Oni iskorištavaju odrastanje djece. To je njihov poslovni model. A zašto to rade? Kako bi ih držali zakačenima... uz dopaminske udare koje platforma daje našoj djeci sa svakom automatskom reprodukcijom, sa svakim lajkom, sa svakom ''push'' obavijesti - rekao je republikanski zastupnik Tajler Sirois (Tyler), koji stoji iza zakona.

Zakon je usvojen sa 106 glasova za i 13 protiv, a mjera će zahtijevati od društvenih mreža da uklone račune svakoga mlađeg od 16 godina.

Prijedlog zakona još čeka odobrenje u Senatu, koji, također, kontroliraju republikanci, kao i zastupnički dom na Floridi.

Predsjednik doma Pol Rener (Paul Renner) rekao je da je ta zabrana jedan od njegovih prioriteta na planu zaštite djece u državi, zajedno s prijedlogom zakona koji ograničava pristup web-stranicama za odrasle, koji su zastupnici, također, usvojili u srijedu.

Negativni učinci

- Moramo riješiti negativne učinke društvenih mreža i omogućiti dobar razvoj naše djece. Florida ima obvezu i interes zaštititi djecu, njihovo mentalno zdravlje i djetinjstvo - rekao je Rener.

Zakon će, također, zahtijevati od kompanija da trajno obrišu osobne podatke sakupljene od ugašenih računa, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.