NASA

Na ISS stiže hirurški robot koji će operirati u svemiru

Robot će na svemirskoj stanici obavljati simulirane složene operacije telehirurgijom

Robot će izvoditi složene operacije u svemiru. NASA

M. Z.

28.1.2024

NASA, Northrop Grumman i SpaceX u utorak, 30. januara, u svemir planiraju lansirati 20. Northrop Grummanovu komercijalnu misiju opskrbe orbitalnog laboratorija Međunarodne svemirske stanice.

Robotski uređaj je težak 0,9 kg

Ako sve protekne uredu, teretna svemirska letjelica Cygnus, nošena raketom SpaceX-a Falcon 9, lansirat će se iz Space Launch Complexa 40 na Cape Canaveral Space Force Stationu u Floridi i Stići će u svemirsku stanicu u četvrtak, 1. februara s 4100 kg zaliha i naučne opreme.

Među naučnom opremom koja stiže na ISS bit će prvi hirurški robot koji će obavljati simulirane operacije vođen rukama hirurga na Zemlji, platforma za ponovni ulazak u orbitu koja prikuplja podatke o sistemima toplinske zaštite, 3D kultura hrskavičnih stanica koja održava zdravu hrskavicu u niskoj gravitaciji, objekt MSTIC, autonomna platforma za proizvodnju poluvodiča i 3D printer za metal koji će testirati sposobnost ispisa malih metalnih dijelova.

Posebno zanimljiv će biti robot hirurg kompanije Virtual Incision, koji će operirati simulirano (gumeno) ljudsko tkivo u saradnji s robotskom rukom koja se već nalazi na ISS-u.

Robotski uređaj je težak 0,9 kilograma, dolazi s dvije kontrolirane ruke koje drže hvataljku i par škara i napravljen je da jednog dana bude upravljan ljudskim ljekarima na Zemlji dok operira pacijenta astronauta kako bi provodio medicinske postupke s visokom preciznošću.

-Robotom će upravljati hirurzi u Lincolnu, Nebraska, koji će secirati simulirano hirurško tkivo u orbiti - rekao je Šajn Fariton (Shane Farritor), suosnivač firme Virtual Incision, koju finansiraju NASA i američka vojska.

Svemirska medicina na daljinu

Svemirska medicina na daljinu postala je vruća tema u posljednjih nekoliko godina jer svemirske agencije i privatne svemirske kompanije prave planove za razne buduće svemirske misije s posadom, uključujući Artemis misije na Mjesecu.

Predviđeno je da svemirska letjelica Cygnus ostane na svemirskoj stanici do maja, kada će napustiti ISS i potom izgorjeti u Zemljinoj atmosferi. Ova letjelica nazvana je SS Patricia "Patty" Hilliard Robertson po bivšoj astronautkinji, piše vidi.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.