NISU NEPROBOJNE

Ni lozinka od 16 znakova vas neće spasiti od hakera: Rješenje je u ovome

Administratorski nalozi su zlatni rudnik za hakere jer ih mogu iskoristiti da dobiju daljnji pristup organizaciji

Facebook

E. Ag.

1.2.2024

Duže lozinke neće spriječiti hakere da pristupe vašim podacima, navodi se u izvještaju kompanije Specops Software.

Kompanija koja prodaje usluge upravljanja lozinkama i autentifikacijom otkrila je da 31,1 milion hakovanih lozinki sadrži 16 znakova ili više, što pokazuje da duže lozinke nisu neprobojne.

Urađena analiza

Nakon analize 1,8 miliona kompromitovanih administratorskih kredencijala, za 40.000 naloga administratora koristio se termin "admin", a samo 50 posto organizacija svakog mjeseca provjerava da li su lozinke kompromitovane, navodi se u izvještaju.

Najčešća kompromitovana lozinka na najnovijoj listi kompromitovanih kredencijala KrakenLaba bila je lozinka "123456". Uobičajene su bile i lozinke koje sadrže riječ password (P@ssw0rd ili Pass@123).

Ukradene lozinke su od velike vrijednosti za cyber kriminalce, o čemu svjedoči rastuće tržište ukradenih lozinki, ličnih podataka i podataka uopćeno.

Recikliranje lozinki

Industrije koje imaju pristup osjetljivim informacijama moraju da zaštite svoje naloge korištenjem jakih, jedinstvenih lozinki. Organizacije i pojedinci treba da izbjegavaju recikliranje lozinki, jer bi se mogli izložiti napadima, piše B92.

Administratorski nalozi su zlatni rudnik za hakere jer ih mogu iskoristiti da dobiju daljnji pristup organizaciji, navodi se u izvještaju.

Za one koji imaju pristup osjetljivim informacijama važno je da imaju jake lozinke. Ipak, svaki nalog se računa, jer hakeri mogu da iskoriste obične naloge da bi dobili pristup ciljevima visoke vrijednosti, ističe se u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.