ZAŠTITA ŽENA

Postignut dogovor: U Evropi će se kažnjavati dijeljenje eksplicitnih AI fotografija

Prema novim pravilima, bit će kriminalizirani i najrašireniji oblici cyber nasilja, uključujući dijeljenje intimnih slika bez pristanka

Takve slike mogu napraviti veliku štetu. Facebook

E. Ag.

8.2.2024

Evropska komisija je objavila da je postignut politički dogovor između Evropskog parlamenta i Vijeća o Komisijinom prijedlogu Direktive o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici iz marta 2022.

Direktiva kriminalizira fizičko nasilje, kao i psihičko, ekonomsko i seksualno nasilje nad ženama širom EU, izvanmrežno i online.

Kibernetičko nasilje

Prema novim pravilima, bit će kriminalizirani i najrašireniji oblici cyber nasilja, uključujući dijeljenje intimnih slika bez pristanka (uključujući deepfake), cyber uhođenje, cyber uznemiravanje, mizogini govor mržnje i "cyber flashing". Ove će inkriminacije posebno pomoći žrtvama ovih oblika kibernetičkog nasilja u državama članicama koje još nisu kriminalizirale ta djela, piše Vidi.hr.

Mnogi vjeruju da je nedavno širenje pornografskih deepfake slika na kojima se koristi lice Tejlor Svift (Taylor Swift) potaknulo dužnosnike EU ubrzaju donošenje novih pravila.

- Najnoviji odvratni način ponižavanja žena je dijeljenje intimnih slika koje je bilo ko generirao AI-jem u nekoliko minuta - izjavila je potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova za „Politico“.

Velika šteta

- Takve slike mogu napraviti veliku štetu, ne samo pop zvijezdama nego i svakoj ženi koja bi na poslu ili kod kuće morala dokazati da se radi o deepfakeu.

Navedena pravila samo su dio prijedloga zakona koji tek trebaju odobriti predstavnici zemalja članica EU.

- Konačni zakon također čeka usvajanje u Vijeću i Evropskom parlamentu - saopćilo je Vijeće EU.

Ako sve bude uredu i prijedlog uskoro postane zakon, države EU imat će rok do 2027. da provedu nova pravila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.