BANDA HIVE

Stejt department nudi nagradu od 10 miliona dolara za ove informacije

Otkad se pojavila u junu 2021., grupa je napala 1.500 žrtava u više od 80 zemalja

Grupa je zaradila najmanje 100 miliona dolara u prvoj godini rada. Facebook

E. Ag.

12.2.2024

Prije gotovo godinu, nakon operacije koja je trajala sedam mjeseci, FBI je, u saradnji s Europolom, njemačkim i nizozemskim vlastima, preuzeo kontrolu nad serverima i sajtovima ransomware grupe Hive i tako prekinuo njene napade.

Program Stejt departmenta

Stejt department je saopćio da, pored 10 miliona dolara za informacije o onima koji imaju rukovodeće pozicije u bandi, nudi i 5 miliona dolara "za informacije koje bi dovele do hapšenja i/ili osude bilo kog pojedinca u bilo kojoj zemlji koji je učestvovao ili pokušao da učestvuje u aktivnosti Hive ransomwarea".

Nagrade se nude kroz Program za transnacionalni organizirani kriminal Stejt departmenta (TOCRP), koji je i ranije nudio nagrade za informacije o članovima drugih ransomware bandi.

U decembru je u Parizu uhapšen ruski državljanin zbog sumnje da je posjedovao hiljade dolara ukradenih od francuskih žrtava ransomwarea Hive. Osumnjičeni je bio "bankar" Hive podružnicama, pomažući im da upravljaju ukradenim sredstvima, piše B92.

Otkad se pojavila u junu 2021., grupa je napala 1.500 žrtava u više od 80 zemalja, a tokom pandemije COVID-19 napadala je i škole i bolnice.

100 miliona dolara

Grupa je zaradila najmanje 100 miliona dolara u prvoj godini rada.

FBI kaže da su osiguravanjem ključeva za dešifrovanje za više od 1.300 žrtava uspjeli da spriječe da zaradi još najmanje 130 miliona dolara od plaćanja otkupa, piše B92.

Kompanija Chainalysis je u izvještaju koji je objavljen iznijela procjenu da je akcija protiv Hivea imala veće efekte od ušteđenih 130 miliona dolara.

- Ukupne praćene isplate ransomwarea za 2022. iznose samo 567 miliona dolara, što ukazuje da su isplate otkupnine spriječene infiltracijom Hivea značajno izmijenile pejzaž ransomwarea u cjelini prošle godine - rekao je Chainalysis.

Chainalysis navodi da vjeruje da je gašenje Hivea "možda spriječilo isplatu najmanje 210,4 miliona dolara", koliko bi platile žrtve novih napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.