JASNE PORUKE

Analitičari o izjavama Džejmsa Obrajana u Sarajevu za "Avaz": Amerikanci najavljuju pospremanje u BiH?!

Pomoćnik državnog sekretara zna mnogo više nego što možemo znati mi, ali uključujem i unutrašnje, predizborne razloge unutar SAD, istakao je Papić

Analitičari o izjavama Džejmsa Obrajana. Avaz

Alen Bajramovic

6.2.2024

Još traju analize, ali i šok zbog nikad direktnijih, otvorenijih i jasnijih stavova SAD, koje je tokom posjete Sarajevu iznio pomoćnik državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Džejms Obrajan (James O’Brien).

Nema fino

Podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH je trajna, državna imovina pripada državi, podrška visokom predstavniku neupitna, nepoštivanje Ustavnog suda BiH predstavlja antidejtonsko i opasno djelovanje, nećemo dozvoliti da maligni akteri dijele državu, SAD će djelovati… samo su neke od Obrajanovih poruka u kojima nije štedio krivce za potkopavanje mira, pljačku i etnonacionalizam.

- Izgleda da međunarodna zajednica, koja uvijek stvari pokušava rješavati finim, uglađenim, diplomatskim putem - i čini to već godinama - konačno uviđa da s Balkancima ta vrsta uglađenosti ne vodi nikakvom ljudskom rješenju - kaže prof. dr. Esad Bajtal.

Bajtal: Ne može više fino. RSE

Istup Obrajana tumači kao “zavrtanje ruke” i prijetnju da će biti onako kako to jači žele, jer svijet shvata ozbiljnost Putinovih najava obnove Ruskog carstva. Da je svaka od poruka pogodila metu, pokazuju reakcije, posebno Milorada Dodika.

Ima zamora

Akademik Žarko Papić smatra iznenađujućima konkretnost, direktnost i odlučnost državnog sekretara, te ističe da se radi o veoma dobrom poznavaocu stanja u BiH i kreatoru američke politike u Evropi, koju državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) samo “uklapa” u cjelinu.

Papić: Sve se prati. Facebook

- Ovo liči na najavu velikog pospremanja u BiH od Amerikanaca. Moja procjena je da postoji zamor, skoro 30 godina neriješene situacije u BiH, zatim geopolitički razlozi, jer pomoćnik državnog sekretara zna mnogo više nego što možemo znati mi, ali uključujem i unutrašnje, predizborne razloge unutar SAD - istakao je Papić.

Nervoza i strah

Reakcija Dodika i SNSD-a pokazuje nervozu i strah, dodaje, dok Čović i SDA šute.

- Oni mi liče na djecu koja znaju da su napravila neku vrstu svinjarije, pa žmire i čekaju da prođe. Ono što, moram reći, ne volim u Obrajanovoj reakciji, mada je to bila blaga kritika, jeste to da je sporazum u Laktašima manjkav. Možemo se s tim saglasiti, ali bih volio da je, dodao da je, uz korekcije, domaći dogovor održiv, a svako nametanje veliki rizik - naglašava Papić.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.