KOMENTAR DANA

Snažna podrška

Zvaničnici SAD su još jednom potvrdili da imaju nultu stopu tolerancije na korupciju

Džoana i Obrajan. N. Šaljić

3.2.2024

Dugo se nije desilo da su u isto vrijeme u posjeti BiH boravile visoke delegacije i NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država, kao što je to bio slučaj posljednjih dana.

U BiH su stigli zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana (Mircea Geoana), najviši vojni zvaničnik NATO-a admiral Rob Bauer i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i euroazijska pitanja Džejms Obrajan (James O'Brien).

To je samo po sebi snažna poruka i građanima i političarima da neće nijemo posmatrati destabilizirajuće politike u BiH i da je fokus na BiH dok se čeka odluka o otvaranju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, za šta postoji jasna podrška ovog saveza i najjače svjetske sile.

Na taj se način, sigurno, pokušala uraditi i jedna vrsta pritiska na domaće političare kako bi se usvojili važni zakoni.

Kroz niz sastanaka zvaničnika NATO-a mogle su se čuti poruke da ovaj savez podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da secesionističke politike, retorike podjela potkopavaju stabilnost i koče reforme.

Poslana je jasna poruka da je BiH dugotrajan i blizak partner NATO-a, no nisu se „mazale“ oči političarima, nego je jasno rečeno da je za samo članstvo potrebno da se BiH na to odluči. Ipak, bili članica ili ne, jasno je da u NATO-u imamo velikog prijatelja.

Zvaničnici SAD potvrdili su još jednom da imaju nultu stopu tolerancije na korupciju, nakon što su ranije stavili na crnu listu brojne zvaničnike i firme iz BiH.

Tome svjedoči i govor Džejmsa Obrajana na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu o temi „Odnosi SAD i BiH“. On je dao snažnu podršku BiH i naporima da se što prije pristupi EU i NATO integracijama.

Obrajan je, također, još jednom etiketirao korupciju kao glavni problem, a bio je jasan pa je poimenično označio glavne krivce za stanje u BiH.

Ono što ohrabruje u ovim trenucima jeste to da Bosna i Hercegovina nije sama, no za nešto više će biti potrebno i malo političke volje domaćih političara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.