REVOLUCIONARAN RAZVOJ

Ovaj robotski hirurg će vršiti operacije na Međunarodnoj Svemirskoj Stanici

Robot MIRA bi mogao promijeniti svijet medicine zauvijek

Robot MIRA. Screenshot

D. H.

12.2.2024

U revolucionarnom razvoju dešavanja, minijaturizirani robotski asistent poznat kao MIRA ušao je u historiju postavši prvi hirurški robot na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). MIRA ima za cilj da praktikuje hirurške operacije u jedinstvenom okruženju nulte gravitacije u narednih nekoliko sedmica.

Hirurška simulacija

Razvijena od strane Virtual Incision Corporation u saradnji sa NASA-om i Univerzitetom Nebraska, MIRA je dizajnirana da provodi hiruršku simulaciju na daljinu, pri čemu hirurg usmjerava njene pokrete sa velike udaljenosti, prenosi npr.org.

Univerzitet Nebraska je objasnio da MIRA-ini zadaci simuliraju napetost hirurškog tkiva, omogućavajući disekciju. Robot koristi lijevu ruku za hvatanje, a desnu za rezanje, odražavajući radnje ljudskog hirurga u tradicionalnoj operacijskoj sali.

Svemirska misija ne samo da utire put za medicinske primjene u svemirskim putovanjima na velike udaljenosti, već ima i potencijalne koristi za zdravstvenu zaštitu na Zemlji,

MIRA-ini programeri zamišljaju ga kao revolucionaran napredak za operaciju uz pomoć robota (RAS), posebno u ruralnim područjima i na ratištima. Krajnji cilj je da MIRA kontroliše hirurg preko konzole, usmjeravajući svoju kameru i instrumente unutar tijela pacijenta.

Prevladavanje prepreka

Ovaj pristup mogao bi prevladati prepreke u njezi pacijenata i poboljšati dostupnost hirurške ekspertize. S obzirom na tipično veliku i glomaznu prirodu postojeće RAS tehnologije, MIRA kompaktna veličina ima za cilj olakšati lak transport, skladištenje i postavljanje.

Shane Farritor, suosnivač Virtual Incision, izrazio je kolektivnu viziju tima za MIRA, naglašavajući njen potencijal da robotski potpomognutu operaciju učini dostupnom pacijentima širom svijeta. Projekat, koji se razvijao skoro dvije decenije, naglašava šire implikacije robotike u zdravstvu i inovativne korake koji se poduzimaju u cilju poboljšanja hirurške dostupnosti i efikasnosti. MIRA bi se trebala vratiti na Zemlju na proljeće nakon svoje revolucionarne misije na ISS-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.