UGROŽENA SIGURNOST

Tesla zbog veličine slova na kontrolnoj tabli povlači više od dva miliona vozila

U decembru je izdat sličan nalog za povlačenje zbog problema s autopilotom

Twitter

E. Ag.

13.2.2024

Tesla mora provesti još jedno masovno povlačenje svojih električnih vozila. Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na autoputu otkrila je da je veličina slova na nekoliko lampica upozorenja na kontrolnoj tabli premala, prema saveznim smjernicama. Kao takva, kompanija povlači gotovo 2,2 miliona automobila – praktično svaki automobil koji je prodala u SAD – da bi riješila problem.

Ažuriranja putem bežične mreže

Srećom, i za Teslu i za njene kupce, proizvođač automobila neće zahtijevati od vozača da dovezu svoj auto do prodavca ili servisne radionice. Ispravku će napraviti putem ažuriranja putem bežične mreže.

NHTSA je otkrila problem tokom rutinske revizije usklađenosti sa sigurnošću prošlog mjeseca. Utvrđeno je da je tekst na svjetlima upozorenja kočnice, parkiranja i antiblokiranja kočnica manji nego što se zahtijeva po saveznim pravilima. Agencija je navela da to može otežati čitanje informacija, što bi moglo povećati vjerovatnoću sudara.

Pogođena električna vozila su model S (godine modela 2012-2023), model X (2016-2023), model 3 (2017-2023), model Y (2019-2024) i Cybertruck. Tesla nije primila nikakve izvještaje o povredama ili udesima u vezi s izdatim, iako je pronašao tri potencijalno povezana zahtjeva za garanciju.

Inžinjerska analiza

U decembru, Tesla je izdala slično povlačenje zbog problema s autopilotom. To se također uspjelo riješiti OTA ažuriranjem. Od tada je izdao druge opozive vezane za probleme sa sigurnošću vrata i rezervnim kamerama, od kojih je svaki utjecao na više od 120.000 vozila, piše PCPress.rs.

U međuvremenu, NHTSA je unaprijedila istragu o pitanjima upravljanja. Agencija provodi inžinjersku analizu. To dovodi istragu, koja pokriva više od 334.000 vozila, bliže opozivu.

NHTSA je otvorila istragu prošlog jula nakon što je primila 12 izvještaja o gubitku kontrole upravljanja u 2023 Model Y i Model 3 EV. Agencija je od tada primila 115 žalbi u vezi s ovim pitanjem, a od Tesle je dobila još 2.176 žalbi nakon traženja informacija od proizvođača automobila. Jedna od pritužbi je povezana sa sudarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.