ZAKAZALA CEREMONIJU

Umjetnica iz Španije vjenčat će se s AI hologramom

Prema njenim riječima, AILex je nastao uz pomoć profila njenih prijašnjih partnera

Framis će se vjenčati s AILExom u ljeto 2024. Instagram

E. Ag.

18.2.2024

Odluka popularne umjetnice Alisije Framis (Alicia) da se uda za hologram koji je proizveo AI (umjetna inteligencija) zvuči kao naučna fantastika u stvarnosti. Koliko god nestvarno zvučalo, Framisin budući muž nazvan AILex nastao je holografskom tehnologijom i strojnim učenjem.

Framis će postati prva žena koja će se udati za hologram koji je stvorila umjetna inteligencija, što može promijeniti budućnost veza i brakova.

Možda sve ovo zvuči kao loša šala, ali Španjolka je već rezervirala mjesto za svoje vjenčanje i sada planira svoju vjenčanicu.

Prema njenim riječima, AILex je nastao uz pomoć profila njenih prijašnjih partnera, a njega opisuje kao "sredovječni muški hologram s pomalo složenom logistikom".

Budućnost veza i brakova

Framisin brak nije romantičan, ali je dio njenog novog projekta pod nazivom "Hibridni par", u kojem želi eksperimentirati s granicama ljubavi, intimnosti i identiteta u doba umjetne inteligencije.

- Želim napraviti umjetnički dokumentarac koji će uključivati crteže, intervjue s drugim ženama, skice tijela mojih partnera, ruke, romantične snove, situacije u kući i svakodnevni život. Želim istražiti kako uklopiti hologram u svoj svakodnevni život - objašnjava Framis.

Framis je na svom Instagram profilu podijelila fotografije na kojima se čini da se bavi svakodnevnim aktivnostima sa svojim holografskim partnerom, kao npr. kuhanje. Framis će se vjenčati s AILExom u ljeto 2024. u Roterdamu.

Neizbježna stvarnost

- Ljubav i seks s robotima i hologramima neizbježna je stvarnost. Odlični su drugovi i sposobni su izraziti empatiju. Kao što su nas telefoni spasili od samoće i ispunili prazninu u našim životima, hologrami kao interaktivne prisutnosti u našim domovima mogu to odvesti još dalje - dodala je umjetnica.

Prema njenim riječima, umjetna inteligencija i ljudski saputnici mogu biti korisna opcija za ljude kojima je potrebno društvo.

Zapravo, Framis je opisala jedan slučaj.

- Moja prijateljica je udovica i teško joj je ponovo naći muža. Umjetna inteligencija kao ljudski saputnici mogu biti dobra opcija za one kojima je potrebno društvo – rekla je ona.

Korištenje umjetne inteligencije i odnosa čovjeka i robota više nije naučna fantastika, već stvarnost koja bi u budućnosti mogla postati raširenija.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.