OPREZ

Apple uređaji na meti opasnog trojanca: Možda vaš iPhone ima virus, izbjegavajte ovo

Kompanija tvrdi da je u pitanju prvi trojanac napravljen za iOS i da je prilično opasan jer prikuplja SMS, lične dokumente, kao i podatke o p

U pitanju je trojanac pod imenom GoldDigger. Facebook

E. Ag.

19.2.2024

Apple uređaji su pod novom sigurnosnom prijetnjom, utvrdila je kompanija za cyber sigurnost Group-IB.

U pitanju je trojanac pod imenom GoldDigger, koji krade bankovne podatke iOS korisnika, a prvo je napravljen za Android.

Daljnjim razvojem, međutim, prilagođen je tako da može da napadne i one koji imaju iPhone ili iPad. Kompanija, štaviše, tvrdi da je u pitanju prvi trojanac napravljen za iOS i da je prilično opasan jer prikuplja SMS, lične dokumente, kao i podatke o prepoznavanju lica, piše B92.

Uz pomoć ovih podataka, hakeri mogu da koriste AI kako bi napravili deepfake, i na taj način pristupili podacima korisnika. Dok ovi to shvate, vjerovatno će biti već kasno.

Prvobitno, ovaj trojanac je ubačen kroz Apple TestFlight, koji dozvoljava developerima da objave beta-verzije svojih aplikacija, a da pritom ne moraju da prođu kroz procjenu kompanije Apple.

Ovaj virus prisutan je u cijelom svijetu, mada su mu glavna meta ljudi na Tajlandu i u Vijentamu, kažu iz kompanije za cyber sigurnost. Za sada nema nekog posebnog rješenja, pa je najbolje da izbjegavate aplikacije za koje niste sigurni odakle dolaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.