OGLASIO SE

Mark Zakerberg isprobao Appleov Vision Pro: Nije oduševljen

Metina konzola je ''puno udobnija'', njihova ponuda sadržaja opsežnija, vidno polje šire, praćenje ruku preciznije, a zaslon svjetliji

Mark Zakerberg misli da su njegove naočale bolje. Instagram

M. Z.

15.2.2024

Glavni izvršni direktor Mete Platforms Mark Zakerberg (Zuckerberg) oglasio se o novoj Appleovoj konzoli za miješanu stvarnost Vision Pro. Ukratko, nije baš oduševljen.

Uvjeren je kako njegova konzola Quest 3 korisnicima donosi ''bolju vrijednost'' i da je ''bolji proizvod, i tačka''.

Malo koga će iznenaditi to što Zakerberg promovira vlastiti proizvod. Ipak, to što je odlučio objaviti video o razlikama između Questa 3 i Vision Proa pokazuje sve veću konkurenciju između Applea i Mete, piše Tportal.

Obje firme pokušavaju prodati potrošačima prednosti konzola mješovite stvarnosti koje prekrivaju digitalni sadržaj preko stvarnog svijeta ili pružaju impresivna iskustva virtuelne stvarnosti.

Meta je odabrala ulazak na tržište s uređajem nižeg cjenovnog razreda, dok se Apple fokusirao na oštrije zaslone, snažnije procesore i materijale više klase.

Zakerberg je ustvrdio kako je Quest ''puno udobniji'', da je njihova ponuda sadržaja opsežnija, vidno polje šire, praćenje ruku preciznije, a zaslon svjetliji u poređenju s Visionom Pro. Priznao je kako Appleov zaslon ima veću rezoluciju i da je praćenje očima ''stvarno lijepo''.

Ali, za tri hiljade američkih dolara višu cijenu očekivao je i veću razliku u kvalitetu, ne i da će Quest 3 biti ''bolji u većini stvari''. Uvjeren je stoga kako će Meta dominirati tim tržištem.

Apple je službeno lansirao Vision Pro u Sjedinjenim Državama 2. februara, po cijeni od 3.500 dolara. To je prva nova kategorija proizvoda za jabučare od Apple Watcha, predstavljenog 2015. godine. Meta je predstavila Quest 3 u septembru prošle godine, s početnom cijenom od 500 dolara, za 200 više od prethodnog izdanja.

Jedna od glavnih prednosti te konzole je mogućnost brzog prebacivanja iz miješane u običnu stvarnost. Appleove slušalice nude sličnu funkcionalnost, piše CNBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.