MNOGE POGODNOSTI

Kakav bi mogao biti iPhone 16: Evo o čemu se nagađa dosad

Glasine o njima počele su se pojavljivati još kad je iPhone 14 lansiran, krajem 2022. godine. Donosimo pregled aktuelnih glasina i predviđanja

iPhone 16 vjerovatno dolazi u septembru. Facebook

M. Z.

14.2.2024

Iduća serija značajnih pametnih telefona u ovoj godini bit će Appleovi modeli iPhone 16 i 16 Pro.

Glasine o njima počele su se pojavljivati još kad je iPhone 14 lansiran, krajem 2022. godine. Sad se priča o novom dizajnu za leće stražnje kamere na osnovnom modelu iPhonea 16.

Također bi mogao dobiti dodatak koji će služiti kao dugme za kameru, dok bi zaslon bi mogao dolaziti u četiri veličine zaslona.

Pogledajmo šta bi se još moglo promijeniti.

Kada stiže iPhone 16

Nema naznaka kako će Apple odustati od uobičajenog jesenskog termina za predstavljanje nove generacije iPhonea, obično sredinom septembra.

Koliki će biti iPhone 16

Očekuje se da će svi modeli iPhonea 16 imati znatno različite veličine zaslona od prethodnih generacija, pri čemu bi Pro trebao biti znatno veći nego dosad.

Osnovni model trebao bi ostati na sadašnjih 6,1 inča (15,4 centimetra). 16 Plus bi trebao imati zaslon od 6,7 inča (17 cm), dok bi Pro bio opremljen sa 6,2 inča (15,7 cm), a Pro Max s više od 6,8 inča (17,2 cm).

U pitanju su OLED zasloni koji koriste niz mikro leća (MLA) i trebali bi biti svjetliji i energetski učinkovitiji.

Dizajn iPhonea 16

Nova generacija iPhonea trebala bi dobiti više tipki.

Navodno će osnovni model dobiti tipku Action kakvu ima iPhone 15 Pro, prekidač za brzo pritiskanje na lijevoj strani iPhonea.

Prema zadanim postavkama ta će tipka isključivati zvuk sistema, što će biti moguće promijeniti u postavkama operativnog sustava iOS.

Haptička tipka, o kojoj se godinama priča, mogla bi se napokon pojaviti u iPhoneu 16 Pro. Moguće je kako će se naći na desnoj strani, tamo gdje su inače obično mobilne antene, u obliku haptičkog područja koje će se zvati Capture, a koje će biti moguće koristiti za snimanje fotografija ili zumiranje, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.