SAMO DVA BRENDA

Objavljen popis najprodavanijih mobitela u 2023.: Prvih sedam mjesta pripalo Appleu

Na drugom i trećem mjestu su Pro verzije iPhonea 14

iPhone 14 najprodavaniji telefon prošle godine. Facebook

M. Z.

22.2.2024

Apple je zauzeo sedam od 10 pozicija na popisu najprodavanijih mobitela u 2023., prema podacima istraživačke kompanije Counterpoint. Samsung je osigurao preostala tri mjesta na listi.

iPhone 14 najprodavaniji

- Apple je prvi put zauzeo prvih sedam pozicija na globalnoj listi najprodavanijih pametnih telefona - izvijestila je kompanija Counterpoint, navodeći podatke iz Global Monthly Handset Model Sales Trackera.

Najprodavaniji pametni telefon na svijetu 2023. je Appleov iPhone 14 koji je na globalnom tržištu zauzeo nešto manje od 4 posto udjela (3,9 posto). SAD i Kina čine polovicu njegove prodaje.

Popis najprodavanijih telefona. Counterpoint

Na drugom i trećem mjestu su Pro verzije iPhonea 14. Tako je Pro Max zauzeo 2,8 posto tržišta, a Pro 2,4 posto tržišta, a slijedi stariji model. iPhone 13 drži 2,2 posto tržišta. Taj model, iako iz 2021., znatno je pojeftinio nakon predstavljanja iPhonea 14 i 15. Appleov jeftini telefon iPhone SE2 nije uspio ući među prvih 10 nakon, što se godinu ranije pojavio na devetom mjestu.

Appleova ukupna prodaja ostala je nepromijenjena u 2023. iako su glavni konkurenti pali. Ta je stabilnost djelimično rezultat značajnog poticaja tržišta u razvoju poput Indije i Bliskog istoka i Afrike (MEA). Godine 2023. 

Globalno tržište

Indija je postala peto tržište pametnih telefona koje je premašilo 10 miliona prodanih jedinica iPhonea u jednoj godini.

Samsungov Galaxy A14 5G na osmom je mjestu, a slijede ga Galaxy A04e i Galaxy A14 4G. Counterpoint navodi da Samsung ove godine ima mobitel više na popisu, a Counterpoint piše da su pristupačne cijene očito pomogle Samsungu da isporuči mobitele u velikom broju na globalno tržište. To je, među ostalim, potaknulo prodaju na tržištima u razvoju kao što su Brazil, Indija, Meksiko i Indonezija.

Prošle godine je udio top 10 najprodavanijih telefona na svijetu dosegao 20 posto od ukupnog broja prodanih pametnih telefona. To je najveća brojka do sada, piše Tportal.

- Očekujemo da će kineski brendovi ući na popis - navode iz Counterpointa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.