DRUŠTVENE MREŽE

Fokus na fotografije umjesto na video: TikTok priprema konkurenta Instagramu

Razvoj ove aplikacije je u toku i njeno predstavljanje možemo očekivati uskoro

Stiže nova aplikacija. Facebook

M. Z.

13.3.2024

Dok TikTok ima velikih problema u SAD, gdje se ponovo govori o mogućnosti zabrane korištenja ove društvene mreže, u isto vrijeme ByteDance, čini se, razvija novu aplikaciju s kojom kreće u borbu s Instagramom. 

TikTok Photos

Naime, pojavile su se informacije o aplikaciji TikTok Photos, čiji će fokus, umjesto na videozapisima, biti na fotografijama. Dakle, dok Zakerberg (Zuckerberg), odnosno Facebook i Instagram stavljaju sve veći naglasak na videozapise kako bi konkurirali upravo TikToku, ova društvena mreža razvija aplikaciju na kojoj se neće objavljivati videozapisi, već samo fotografije, čime bi odmah postala prijetnja Instagramu.

Glasine o TikTok Photos pojavile su se nakon što su u kodu aplikacije TikTok u verziji za Androide otkriveni dokazi koji upućuju na to da ByteDance zaista priprema aplikaciju za dijeljenje slika. Osim za Android, kompanija navodno paralelno razvija aplikaciju i za Appleove uređaje, a njeno predstavljanje možemo očekivati uskoro.

Podsjetimo, krajem 2022. godine TikTok je lansirao opciju Photo Mode za mobilne korisnike koja je omogućavala objavu do šest fotografija u stilu Instagramovih Storiesa. Kada TikTok Photos bude predstavljen, korisnici će moći sve fotografije s TikToka jednostavno prenijeti u novu aplikaciju te putem nje objavljivati nove fotografije. 

Zadržati pratioce

Također, očekuje se kako će korisnici na novoj aplikaciji moći zadržati sve pratioce, odnosno korisnike koje prate i na TikToku.

S obzirom na to da je ova aplikacija iznimno popularna, pogotovo među mladima, jasno je kako bi i njena nova verzija namijenjena objavama fotografija također mogla izazvati veliki interes i privući veliki broj korisnika. No pitanje je, jednom kada korisnici isprobaju TikTok Photos, hoće li mu se vraćati i u budućnosti ili će npr. TikTok koristiti primarno za videa, a Instagram za fotografije i Stories.

Slična situacija zabilježena je sredinom prošle godine nakon što je Meta predstavila novu aplikaciju Threads koja je usko povezana upravo s Instagramom. U kratko vrijeme broj korisnika eksplodirao je na čak 100 miliona, no jednom nakon što su isprobali njene mogućnosti, većina njih je odustala od daljnjeg korištenja Threadsa koji je zamišljen kao alternativa i konkurent Twitteru.

Uskoro predstavljanje

Što se TikTok Photosa tiče, iz ByteDancea još nisu objavili nikakve detalje o toj mreži, no ako je vjerovati glasinama, nećemo još dugo čekati njeno službeno predstavljanje, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.