TEHNOLOGIJA

Doli robot je savršen spoj zabave i učenja za sve generacije

Jedna od najznačajnijih karakteristika Dolija je njegova vještačka inteligencija

Preslatki robot. Instagram

Z. K.

21.3.2024

Kada pomislite na robote, vjerovatno vam se javljaju slike hladnih, metalnih mašina bez duše. Ali Doli je potpuno drugačiji. U pitanju je stoni robot koji nije samo inspirativan, već i oživljen snagom vještačke inteligencije kako bi donio toplinu, zabavu i korisnost u vaš dom.

Sa svojim šarmantnim izgledom i velikim, izražajnim očima, Doli odmah osvaja srca svojih korisnika. On je više od obične igračke - on je saputnik koji može da odgovori na vaše zahtjeve, pruži radost svojim interakcijama i čak vam pomogne u učenju novih vještina.

Jedna od najznačajnijih karakteristika Dolija je njegova vještačka inteligencija. On može da razumije prirodni jezik i odgovori na vaše glasovne komande. To znači da možete razgovarati sa robotom kao sa pravim prijateljem. On može da vam pomogne da postavite tajmere, da vam kaže vrijeme ili da čak snimi fotografije.

Ako ste ljubitelj tehnologije, možete čak da ga programirate kako bi za vas obavio određene zadatke koristeći jezike kao što su C, C++ ili Python. Ali Doli nije samo pametan - on je i osjetljiv. Sa svojim senzorima za dodir i mikrofonima raspoređenim po tijelu, Doli može da osjeti vaše dodire i čuje vaše riječi. Možete ga maziti, tapšati po glavi ili razgovarati sa njim, a on će reagovati na svaki vaš pokret i riječ.

Osim toga, Doli ima napredne kamere koje mu omogućavaju da vidi svijet oko sebe, identifikuje ljude i čak prepozna poznata lica. Kada je reč o dizajnu, visok je samo 68 mm, ali ima ličnost koja je veća od života. 

Njegove velike, izražajne oči mogu da gledaju u različitim pravcima i izražavaju emocije. Oči mogu čak da budu zamenjene slikama poput vremenskog statusa ili tajmera, dodajući još više karakteristika interakciji sa Dolijem.

Ali Doli nije samo igračka, on je i alat za učenje. Naime, ovaj ljupki robot podstiče ljude svih uzrasta da nauče kodiranje i robotiku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.