SLOBODA GOVORA

Nadzorni odbor Mete odlučio ukinuti zabranu upotrebe riječi "šehid"

Metine politike moderiranja dovele su do cenzure sadržaja koji se odnosi na nastavak izraelsko-palestinskog sukoba.

Facebook, Instagram i Whatsapp. Pixabay

Dž. R.

31.3.2024

Nadzorni odbor kompanije Meta koja posjeduje mreže Facebook, Instagram i WhatsApp, odlučio je da treba ukinuti zabranu upotrebe riječi "šehid", odnosno "mučenik" na arapskom.

Savjetodavni odbor je saopćio Meti da zabrana ove riječi ograničava slobodu govora, kao i da je zabrana nepotrebna, prenosi Al Jazeera.

Politika moderiranja

Kompanija je priznala da je sadržaj s terminom "šehid" više uklanjanjan prema politici moderiranja nego bilo koja druga riječ ili fraza na platformama Mete.

Politika moderiranja sadržaja smatra da se izraz ''šehid“ koristi kao pohvala kada se pominje u vezi sa organizacijama koje su uključene na njenu listu opasnih organizacija i pojedinaca (DOI).

Odluka nadzornog odbora dolazi nakon uzastopnih kritika upućenih Meti zbog pristupa sadržaju koji objavljuju arapski govornici.

Cenzura sadržaja

U decembru prošle godine, organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je objavila izvještaj u kojem se zaključuje da su Metine politike moderiranja dovele do cenzure sadržaja koji se odnosi na nastavak izraelsko-palestinskog sukoba.

U izvještaju ova grupa za ljudska prava je otkrila je da je Meta zloupotrijebila svoju politiku DOI da ''ograniči legitiman razgovor o konfliktu između Izraela i palestinskih oružanih grupa“.

Nezavisna istraga koju je grupa pokrenula 2021. otkrila je da su politike moderiranja sadržaja kompanije ''imale negativan utjecaj na ljudska prava palestinskih korisnika“ i da su negativno utjecale na ''sposobnost Palestinaca da dijele informacije o svojim tekućim iskustvima”.

Nadzorni odbor je osnovan 2020. i finansira ga Meta, ali radi nezavisno od kompanije.

Kada Facebook i Instagram donesu odluke da uklone određeni sadržaj sa svojih platformi, Meta može zatražiti od odbora da pregleda te odluke, posebno kada izazivaju kontroverzu, a zatim odbor daje preporuke i donosi odluke vezane za sadržaj Metinih platformi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.