MOĆNO ORUŽJE

Manta Ray: Podvodni dron projektiran za uništavanje neprijateljskih podmornica

Može da bude opremljena različitim borbenim sredstvima i senzorima i poslana u najrazličitije misije na velikim dubinama

Manta Ray. NORTHROP GRUMMAN

E. Ag.

17.4.2024

Tehnološki gigant američke odbrambene industrije kompanija Northrop Grumman objavila je fotografiju jednog od svojih najnovijih projekta – podvodnog drona "Manta Ray". Neobično plovilo veoma podsjeća na svog okeanskog imenjaka – mantu, velikog rođaka morskih raža, a ustvari je "elegantno" dizajnirana niskoprofilna podvodna jedrilica.

Prototip "bezposadnog podvodnog vozila pune veličine" (engl. full-size uncrewed underwater vehicle – UUV) razvijen je 2020. godine u saradnji sa Agencijom za napredne istraživačke odbrambene projekte, poznatom po skraćenici DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).

Zagonetno plovilo je u stanju da samostalno manevriše neprijateljskim vodama, ali i da se usidri na morskom dnu i tamo hibernira neko vrijeme, a potom vrati u akciju kada to bude potrebno, piše Smartlife.

Mašina je primarno projektovana za uništavanje neprijateljskih podmornica, i drugih prijetnji i ciljeva u moru, ali također može da bude opremljena različitim senzorima i poslana u podvodne izviđačke i misije druge vrste.

Ni Northrop Grumman, ni DARPA, međutim, nisu određeni kada je o primarnoj namjeni platforme Manta Ray riječ.

Manta je, prema Northropu, "ekstra velika jedrilica" projektovana da pomaže tokom "dugotrajnih podvodnih misija velikog dometa, sposobna za nošenje tereta bez potrebe za ljudskom logistikom", što je opis koji ostavlja dosta prostora za različita tumačenja.

DARPA navodi da Manta kao "samostalna u odnosu ostala plovila od trenutka kada krene u akciju", služi da komandantima borbenih operacija omogući povećanje borbenih kapaciteta bez ometanja operacija koje su u toku.

Ona bi, također, mogla da obavlja misije "podvodnog otkrivanja i klasifikacije podvodnih opasnosti" ili ometanja prijetnji protiv takve detekcije. Drugim riječima, Manta bi mogla da bude opremljena ometačima radiosignala i uptrijebljena protiv neprijateljskih telekomunikacionih veza, ali i za detekciju mina i njihovu eliminaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.