BLISKI ISTOK

Centralno zapovjedništvo SAD objavilo: "Uništeno je 80 dronova koje je Iran poslao u napad"

Uspješno je uništeno sedam bespilotnih letjelica i jedna balistička raketa na zemlji u Jemenu prije nego što su lansirani

Uništeno je i šest balističkih projektila. AP Photo/Tomer Neuberg

N. H.

15.4.2024

Američke snage na Bliskom istoku potvrdile su u najnovijem saopćenju da su uništile više od 80 bespilotnih letjelica, koje je Iran poslao u jednosmjerni napad. Također, uništeno je i najmanje šest balističkih projektila. 

Uspješno je uništeno sedam bespilotnih letjelica i jedna balistička raketa na zemlji u Jemenu prije nego što su lansirani, navodi se u saopćenju. 

- Dana 13. aprila i ujutro 14. aprila, snage Centralnog zapovjedništva SAD-a (CENTCOM), potpomognute razaračima Evropskog zapovjedništva SAD-a, uspješno su angažirane i uništile više od 80 jednosmjernih napadačkih letjelica bez posade (OWA UAV) i najmanje šest balističkih rakete namijenjene za napad na Izrael iz Irana i Jemena.

To uključuje balistički projektil na njegovom lansirnom vozilu i sedam bespilotnih letjelica uništenih na zemlji u područjima Jemena koje kontroliraju Huti koje podržava Iran prije njihovog lansiranja. Iranovo kontinuirano neviđeno, zloćudno i bezobzirno ponašanje ugrožava regionalnu stabilnost i sigurnost američkih i koalicijskih snaga. CENTCOM i dalje podržava odbranu Izraela od ovih opasnih akcija Irana. Nastavit ćemo raditi sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne sigurnosti - objavili su iz zapovjedništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.