KOMENTAR DANA

Opasnije nego što se misli

Svijetu ne treba još jedna Kubanska kriza, koja je vrlo lako mogla drugačije završiti

Nebo iznad Izraela nakon napada Irana. AP

15.4.2024

Kompletna planeta uznemirena je nakon što je Iran u subotu navečer pokrenuo napad na Izrael.

Kako su naveli, razlog je reakcija na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku.

Iran je napao bespilotnim letjelicama, krstarećim raketama i balističkim projektilima, no, zahvaljujući protuzračnom sistemu Izraela i pomoći njihovih saveznika, većina toga nije došla do ove države i šteta nije velika.

Ono što budi izvjestan strah jeste da Izrael zasigurno ima nuklearno oružje, iako to svijetu nikad nije objelodanjeno, dok Iran decenijama radi na njegovom razvijanju.

SAD i njihovi saveznici su godinama optuživali Iran da radi na razvoju nuklearnog oružja, dok je Iran tvrdio da obogaćuju uranij u naučne i mirnodopske svrhe.

Javna je tajna da Izrael, s druge strane, ima to oružje, no oni nisu nikada sarađivali s IAEA-om i komisijom UN-a o radu s nuklearnim materijalima.

Ukoliko dođe do upotrebe nuklearnog oružja, šteta ne bi prešla samo granice tih država i Bliskog istoka nego bi se mogla proširiti na kompletnu planetu, pa možda i uzrokovati njen kraj. Dodatno brine što bi se, u tom slučaju, u sve to, vrlo vjerovatno, uključile i druge velike sile.

Sama svrha nuklearnog naoružanja nije nikada bila da bi se ono koristilo, nego da protivnike odvrati od napada.

No, od samoodbrane do kolektivnog uništenja tanka je linija. O tome govori i nezvanični izraelski plan naziva „Samsonova opcija“, koji pojednostavljeno znači: „Ako mi budemo ugroženi, kompletan region će biti sravnjen sa zemljom.“

Iako niko ne spominje nuklearno oružje kao jednu od opcija, jasno je da treba imati mjere opreza, pogotovo kada se uzme u obzir da takve zemlje u prošlosti nisu direktno ratovale.

SAD i Rusija već decenijama odmjeravaju snage preko trećih država, čemu svjedoči i kompletan Hladni rat, ali i aktuelna situacija u Ukrajini.

Stoga, opreza nikad dosta, jer svijetu ne treba još jedna Kubanska kriza, koja je vrlo lako mogla drugačije završiti. Ako dođe do toga, već će biti kasno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.