NIJE PRVI PUT

Meta mora platiti višemilionsku kaznu: Evo za šta se tereti američka kompanija

Korisnici Instagrama prilikom procesa registracije nisu dobili jasne informacije o prikupljanju i obradi njihovih podataka u komercijalne svrhe

Facebook

E. Ag.

9.6.2024

Italijanska agencija za zaštitu konkurencije objavila je da je kaznila američku kompaniju Meta i njenu istoimenu evropsku podružnicu s 3,5 miliona eura zbog nepoštenih poslovnih praksi u vezi sa stvaranjem naloga na društvenim mrežama Facebook i Instagram i njihovim upravljanjem.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, korisnici Instagrama prilikom procesa registracije nisu dobili jasne informacije o prikupljanju i obradi njihovih podataka u komercijalne svrhe, prenosi ANSA.

Osim toga, Meta nije osigurala korisnicima odgovarajuću komunikaciju i mogućnost žalbe kada su njihovi nalozi na Facebooku i Instagramu suspendirani, navodi regulator.

Ovo nisu prvi problemi za američku tehnološku kompaniju u Evropi pošto je 16. maja Evropska komisija (EK) saopćila da je pokrenula istragu kako bi zaključila da li je Meta prekršila pravila o zaštiti maloljetnika, piše B92.

Kako se navodi u saopćenju Vijeća EU, EK je zabrinuta zbog toga što sistemi Facebooka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu da potaknu poremećaje ponašanja i zavisnost kod djece, kao i da razviju takozvani efekt zečije rupe, odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.