KOLUMBIJA UNIVERZITET

Namijenjena majkama: Senzorska ogrlica prati vitalne znakove bebe

Istraživači su testirali ogrlicu na 35 učesnika i ustanovili prosječnu tačnost od 96 posto

Senzorska ogrlica. YouTube

E. Ag.

10.6.2024

Senzorska ogrlica od meke tkanine prati otkucaje srca i ritam disanja kada majka dijete stavi na prsa.

Naučnici na američkom Univerzitetu Kolumbija razvili su senzorsku ogrlicu za majke koja može pratiti vitalne znakove beba kada ih majke prislone na svoja prsa.

Ogrlica pod nazivom Joy, koja je prvenstveno namijenjena praćenju vitalnih znakova beba male porođajne težine, izrađena je od mekane tkanine i dizajnirana u laboratoriju profesora inžinjerstva Xia Zhoua.

Istraživači su znali da valni oblik elektrokardiograma (EKG) daje kritične kliničke metrike koje su bitne za dijagnozu i liječenje raznih srčanih problema i bolesti. Stoga su predložili nosivu tehnologiju temeljenu na tkanini i dizajnirali Joey kao laganu, mekanu ogrlicu od tkanine koju njegovateljica nosi na koži prsa.

Qijia Shao, Zhouov doktorand i glavni autor studije, osmislio je Joeyjev dizajn koji kontinuirano prati trajanje kontakta prsa o prsa između njegovatelja i djeteta, kao i dva vitalna znaka bitna za dobro dojenčeta, otkucaje srca i brzinu disanja, a sve to bez potrebe za postavljanjem senzora na bebino tijelo.

Joey može detektirati prisutnost miješanih EKG signala dvaju tijela u kontaktu kako bi izmjerio trajanje kontakta kože prsa o prsa. Zhouov tim je zatim razvio računalne algoritme za izdvajanje EKG signala dojenčadi za praćenje vitalnih znakova i za ublažavanje utjecaja kretanja kako bi se osiguralo pouzdano, precizno detektiranje.

Istraživači su testirali ogrlicu na 35 učesnika i ustanovili prosječnu tačnost od 96 posto u procjenama vitalnih znakova s klinički prihvatljivom tačnošću.

Intervjui s osam pedijatara u Odjelu za neonatologiju Medicinskog centra Irving Univerziteta Kolumbija (CUIMC) dodatno su potvrdili kliničku upotrebljivost Joeyjeve senzorske tkanine za kožu dojenčadi. Sistem je također otporan na različite praktične čimbenike kao što su buka kretanja, opetovano pranje i varijacije stanja kože.

Jedini nedostatak ogrlice je što ne može detektirati vitalne znakove ako ogrlica nije u kontaktu s golom kožom pa istraživači rade na tome da je poboljšaju prije razvoja komercijalne inačice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.